40 milyar dolarlık 'bulut' görüşmesi

Çip üreticisi Broadcom, bulut bilişim firması VMware’i satın almak için görüşüyor. Görüşmelerin 40 milyar dolarlık bedel üzerinden yapıldığı belirtiliyor.

Broadcom, bulut bilişim firması VMware’i satın almak için görüşmeler yürütüyor.

Bloomberg’e konuşan bir kaynak görüşmelerin hala devam ettiğini ve satışın gerçekleşeceğine dair bir garanti olmadığını vurguladı. VMware firmasının güncel piyasa değerinin 40 milyar dolar olduğu değerlendiriliyor.

Genel olarak bu tip satışların primli şekilde gerçekleşeceği varsayımından yola çıkarak fiyatın biraz daha yüksek olabileceği düşünülse de anlaşmanın şartlarına dair herhangi bir detay yer almadı.

Sonuçlanması halinde bu anlaşma çip endüstrisinin gördüğü en büyük şirketlerinden birini kuran Broadcom CEO’su Hock Tan’ın satın alma serisinin sonuncusu olacak. Yazılım sektörü, 2018 yılında CA Technologies ve 2019 yılında Symantec Corp.’u satın alan Broadcom şirketinin ana odak noktalarından biri olmuştu.

Tan, Mart ayında analistlerle yaptığı görüşmede Broadcom’un büyük çaplı bir satın alma için yeterli kapasitesi olduğunu kaydetmişti.

“Özellikle son günlerde yazılım değerlemelerinde yaşanan sıkışma göz önünde bulundurulduğunda, yatırımcıların dikkati artan oranda Broadcom’un yeni bir stratejik ya da platform bazlı yazılım satın almasına kaydı” yazan Wells Fargo analistleri, “VMware’in satın alınması Broadcom’un daha derin yazılım altyapısı stratejisi oluşturma kapsamında düşünüldüğünde stratejik olarak mantıklı olarak tanımlanabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Apple’ın tedarikçilerinden

Broadcom, iPhone’dan endüstriyel ekipmanlara kadar birçok sektör için geniş bir yelpazede elektronik ürünler üretiyor. Ancak veri merkezleri büyüme için kritik bir alan haline geldi ve yazılım sektörüne odaklanmak şirkete bu piyasayı hedeflemesi için daha fazla olanak tanıması açısından önem taşıyor.

Broadcom daha önce de SAS Institute şirketini satın almak için görüşmeler gerçekleştirmiş fakat 15-20 milyar dolar bedelle sonuçlanabileceği tahmin edilen satın alma görüşmeleri geçtiğimiz yıl anlaşma olmadan sona ermişti.

2018 yılında en büyük rakiplerinden Qualcomm’u almak isteyen Han, Trump yönetimi tarafından anlaşmaya karşı çıkılması nedeniyle geri çekilmek zorunda kalmıştı.

Anlaşmaya dair başlıca endişelerden biri şirketin merkezinin Singapur’da olmasıydı. Broadcom daha sonra odağını yavaş yavaş ABD’ye kaydırarak merkezini San Jose’ye taşıdı.

Kaynak URL