Canlı Blog | Rusya'dan Ukrayna'ya askeri harekat

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Putin, sabahın erken saatlerinde televizyon kanalından ulusa seslendi.

Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı yönetimlerin Rusya’dan askeri yardım talebinde bulunduklarını hatırlatan Putin, “Buna bağlı olarak özel bir askeri operasyon düzenlemeye karar verdim.

Operasyonun amacı sekiz yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır.

Rusya Federasyonu vatandaşlarına da dahil olmak üzere sivillere karşı çok sayıda kanlı suç işleyenleri adalete teslim etmenin yanı sıra Ukrayna’nın Nazizm’den ve militarizmden arındırılması için çaba göstereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna topraklarını işgal etme planları olmadığını vurgulayan Putin, kimseye zorla bir şey dayatmayacaklarını ifade etti.

Kiev’de 1 ölü, 1 yaralı

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı, Kiev’de 1 kişinin öldüğünü ve 1 kişinin yaralandığını açıkladı.

Rusya: Ukrayna’nın hava savunma sistemleri etkisiz hale getirildi

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Rus uçağı düşürdüğüne yönelik açıklamasını yalanlayarak, ülkedeki hava savunma sistemlerinin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Açıklamada, “Ukrayna Sınır Güvenlik Servisi, Rus birliklerine direnç göstermemektedir. Ukrayna hava savunma sistemleri etkisiz hale getirilmiştir.” ifadesine yer verildi.

Odessa’ya Rus çıkarmasına yalanlama

Ukrayna Savunma Bakanı, Rusya’nın ülkenin doğusundaki birliklerine ateş açtığını, ordu karargahları ve askeri havaalanlarına saldırı düzenlediğini söyledi.

Hava kuvvetlerinin Rusya’nın düzenlediği hava saldırısını püskürttüğünü ve Rus birliklerin Odessa’ya çıkarma yaptıkları bilgisinin yanlış olduğunu açıkladı.

Beştepe’de güvenlik zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beştepe’de güvenlik zirvesini topladığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı ise Ukrayna’dan ayrılmak isteyenler için gerekli destek ve yönlendirmenin sağlanacağını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada “Ukrayna hava sahası halen kapalıdır. Mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı rica ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna: Belarus ve Kırım’dan saldırı başladı

Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Rusya’nın Belarus ve Kırım’dan Ukrayna’ya saldırı başlattığını duyurdu

Ukrayna: 5 Rus uçağı düşürüldü

Reuters’ın haberine göre, Ukrayna ordusu, Luhansk bölgesinde 5 Rus uçağının ve bir Rus helikopterinin düşürüldüğünü açıkladı.

Rusya, Ukrayna’nın uçaklarını düşürdüğünü reddetti. 

Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edildi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine saldırması nedeniyle sıkıyönetim ilan ettiklerini duyurdu.

Zelenskiy, vatandaşlara sakin olmalarını ve evlerinden çıkmamalarını söyledi.

Biden, Zelenskiy ile telefonda görüştü

 Biden yaptığı yazılı açıklamada Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin kendisine ulaştığını ve telefon görüşmesinin yeni sona erdiğini belirtti.

“Rus askeri kuvvetlerinin gereksiz ve gayrimeşru saldırılarını kınadım” ifadesini kullanan Biden, bugünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Toplantısı dahil uluslararası alanda yapılacak kınamalar konusunda Zelenskiy’i bilgilendirdiğini aktardı.

Biden açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Zelenskiy benden dünya liderlerini, Putin’in alçakça saldırısına açıkça karşı çıkamaya ve Ukrayna halkına destek vermeye çağırmamı istedi. Yarın (bugün) G7 liderleri ile görüşeceğim, ABD ile ortakları ve müttefikleri Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulayacak. Ukrayna’ya ve Ukrayna halkına destek ve yardım sağlamayı sürdüreceğiz.”

Kiev’de siren sesleri duyuldu

Başkent Kiev’de siren sesleri duyuldu.

AFP, Ukrayna’nın Odessa limanında ve Mauripol’de patlamaların olduğunu duyurdu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Putin, büyük çaplı saldırısını biraz önce başlattı. Sivil barışçıl şehirlere bombalar atılıyor. Bu agresif bir savaştır. Ukrayna kendini koruyacak ve kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir. Şimdi harekete geçme zamanı.” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy: Kendimizi savunacağız

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız.

Rusya, hava sahasını kapattı

Rusya, Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahasının sivil uçuşlara kapatıldığını duyurdu.

Patlama sesleri duyuluyor

Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından başkent Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyuluyor.

Kiev’in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı.

Yerel Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın işgal harekatının başladığını, patlama seslerinin füze saldırılarından kaynaklandığını açıkladı.

Saldırılarda nerelerin vurulduğuna veya can kaybı olup olmadığına dair bir bilgi verilmedi.

Beyaz Saray’dan açıklama

Beyaz Saray, ABD Başkanı Biden’ın, Rusya’nın karşı karşıya kalacağı sonuçlar konusunda Amerikan halkına bugün öğleden sonra sesleneceğini duyurdu. Bu arada gelen operasyon sonrası Biden yaptığı ilk açıklamada “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya’dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir.” dedi.

Büyükelçilikten destek çağrısı

Ukrayna Büyükelçiliğinin sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “ Rusya Federasyonu Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri bombalanıyor. Stratejik ortağımız Türkiye’yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi destelemeye çağırıyoruz.” denildi.

 

Putin: Benzeri görülmemiş sonuçları olur

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donbas, Odessa, Mauripol ve Kiev kentlerini hedef alan askeri operasyonlara olası bir yabancı askeri gücün müdahale etme çabalarının “benzeri görülmemiş sonuçları olacağını” söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg müttefiklerin Rusya’nın agresif adımlarını görüşmek için acil toplanacağını açıkladı. 

 

Kaynak URL