Çin'in ideoloji çarı Vang Huning, danışma meclisinin yeni başkanı oldu

ÇHSDK’nın 14. Genel Kurulu bugün başkent Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda yapılan oturumunda Çin Komünist Partisi (ÇKP) Daimi Komitesi üyesi Vang’ı başkanlığa seçti.

Devlet protokolündeki dört numaralı görev olan danışma meclisi başkanlığına getirilen 67 yaşındaki Vang, 5 yıl süreyle bu görevi sürdürecek.

Devlet Başkanı Şi Cinping’e yakın bir isim olarak bilinen Vang, ÇKP’nin Ekim 2022’de düzenlediği 20. Ulusal Kongresi’nde, partinin en üst yönetim organı olan 7 kişilik Daimi Komite’deki yerini koruyan isimlerden biri olmuştu.

Şi’nin üçüncü kez genel sekterliğe seçilerek iktidarını üçüncü döneme taşıdığı Kongre’de Vang, parti protokolünde 4. sıraya yükselmişti.

“İdeoloji çarı”

Çin’in “ideoloji çarı”, “liderlerin arkasındaki beyin” olarak anılan akademisyen kökenli Vang, Devlet Başkanı Şi’nin “Yeni Dönemde Çin Karakterinde Sosyalizm” adı verilen düşüncelerinin, “Çin Rüyası” ve “Kuşak ve Yol Girişimi” gibi kavram ve politikaların formüle edilmesinde önemli rol oynadığı biliniyor.

Uluslararası siyaset uzmanı bir profesör olan Vang, Şanghay Normal Üniversitesinde lisans, Fudan Üniversitesinde yüksek lisans öğrenimi gördü.

1989-1989 yıllarında Fudan Üniversitesinde asistan, doktor öğretim üyesi ve profesör olarak çalışan Vang, 1989-1994 yıllarında üniversitenin Uluslararası Siyaset Bölümünün direktörlüğünü, 1994-1995 yıllarında da Hukuk Fakültesinin dekanlığını yürüttü.

Vang, 1995’te ÇKP’ye bağlı bir düşünce kuruluşu olan Merkezi Siyaset Araştırmaları Ofisi’nde çalışmaya başladı. 1998’de direktör yardımcısı olan Vang, 2002-2017 yıllarında 15 yıl süreyle direktör olarak kuruluşun başında bulundu.

Bu dönemde Çin liderleri ile yakın çalışan Vang, önceki Devlet Başkanları Ciang Zımin’in “Üç Temsil” ve Hu Cintao’nun “Kalkınmaya Bilimsel Yaklaşım” teorilerinin şekillendirmesinde rol oynadı.

2002’de ÇKP Merkezi Komitesine seçilen Vang, 2007’de Parti Sekretaryasına, 2012’de Siyasi Büro’ya ve 2017’de Daimi Komite’ye seçilerek partinin yönetim basamaklarında yükseldi.

Kaynak URL