İspanya'nın iç işlerine karışan Arjantin Devlet Başkanı Milei karşısında İspanyol halkını buldu

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin başbakanla görüşmekten kaçınması ve bunun yerine aşırı sağcı bir toplantı yapmayı planlaması üzerine Madrid’de protestolar düzenlendi.

Ajans Bizim

Madrid’de toplanan yüzlerce protestocu, üç günlük İspanya ziyaretinin ikinci gününde Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’yi protesto etti.

Genel olarak, ziyaret eden bir devlet başkanı diplomasi yoluyla arayı düzeltmeye çalışabilir. Milei öyle yapmadı. Sözünü esirgemeyen Milei, İspanya’nın başkentinde bulunduğu süre zarfında ne İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, ne İspanya Kralı ne de başka bir hükümet yetkilisiyle görüşmeyi planlıyor. Bunun yerine Sánchez’in en sert siyasi rakibi olan Vox partisinin ev sahipliğinde düzenlenecek aşırı sağcı bir zirveye katılacak.

Bu gösteriler sadece yerel bir tepkiyi değil, İspanya’da yaşayan Arjantin vatandaşlarının da katılımıyla küresel bir protestoyu temsil ediyor. Birçok kişi Madrid’deki toplantıyı faşizmin uluslararası konsolidasyonunda önemli bir adım olarak görüyor.

Ziyaret öncesi açıklama gerginliği

Milei, Cuma günü Madrid’e yaptığı üç günlük ziyaret başlamadan önce, sosyalist hükümeti İspanya’ya “yoksulluk ve ölüm” getirmekle suçlayarak ve başbakanın eşi hakkındaki yolsuzluk iddialarını yorumlayarak tartışmalara yol açtı.

Bu alışılmışın dışındaki ziyaret, teknoloji milyarderi Elon Musk ile yakınlaşan ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ı öven küresel aşırı sağın gözdesi Milei için her zamanki gibi bir iş. Bu yılın başlarında ABD’ye yaptığı bir gezi sırasında Milei Beyaz Saray’a gitmekten kaçınmış ve bunun yerine Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı’nda (CPAC) kürtaj ve sosyalizm karşıtı bir konuşma yapmış ve Trump ile kucaklaşmıştı.

Bugün yapılacak Vox zirvesi, Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde partinin tabanını toparlamak üzere Avrupa’nın dört bir yanından aşırı sağcı isimleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Milei zirveye katılmasını “ahlaki bir zorunluluk” olarak nitelendirdi. 

Seçimle başlayan gerginlik

Milei ve Sánchez arasındaki gerginlik, İspanya başbakanının geçtiğimiz Kasım ayındaki sürpriz seçim zaferinden dolayı Arjantin Devlet Başkanını tebrik etmeyi reddetmesiyle başladı. 

Düşmanlık bu ayın başlarında Sánchez’in bakanlarından birinin Milei’nin uyuşturucu kullandığını öne sürmesiyle tırmandı. Arjantin Devlet Başkanlığı, Sánchez hükümetini “yoksulluk ve ölümden başka bir şey getirmeyen sosyalist politikalarıyla orta sınıfı tehlikeye atmakla” suçlayan alışılmadık derecede sert bir resmi açıklamayla karşılık verdi.

Uzun açıklama ayrıca Sánchez’i “eşine yönelik yolsuzluk suçlamaları gibi başa çıkması gereken daha önemli sorunları” olmakla suçladı. Sánchez’in eşi Begoña Gómez hakkında sağcı bir grup tarafından ortaya atılan nüfuz ticareti ve yolsuzluk iddiaları, Avrupa’nın en uzun süre görev yapan Sosyalist liderlerinden biri olan Sánchez’in istifa etmeyi düşünmesine yol açmıştı.

 

Kaynak URL