Satranç efsanesi Kasparov'dan Putin çıkışı: 'Bir sonraki hedefi ben olabilirim'

2005 yılında dünyanın bir numaralı satranç oyuncusu seçildikten sonra Rusya lideri Putin’e karşı mücadele etmek için satrançı bırakan Kasparov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisini hedef alabileceğini belirtti.

Kasparov, İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais’te dün yayımlanan söyleşisinde, Kremlin’in kendisine suikast düzenleme ihtimali olduğunu söyledi.

Söyleşide, Rus muhalif politikacı Boris Nemtsov’un 2015’te silahlı saldırıyla öldürüldüğü, Kremlin karşıtı Aleksey Navalni’nin de “şaibeli koşullar altında” şubatta hapiste hayatını kaybettiği hatırlatılarak, Kasparov’a “Sıradaki kişi siz olabilir misiniz?” sorusu yöneltildi. 

Kasparov, martta Moskova tarafından “teröristler ve radikaller” listesine alındığına işaret ederek şunları söyledi:  

“Belki evet, belki hayır. Kim bilir? Beni devlet düşmanı olarak görüyorlar, öyleyim de. O listede yer almak da bunun olabileceğine dair başka bir işaret. Ama bunu düşünmek istemiyorum çünkü benim inançlarımı değiştirmiyor. Arkadaşlarımın ya da mücadelede birlikte hareket ettiğim dostlarımın çoğu öldü veya hapsedildi. Çoğumuz sürgündeyiz. Nemtsov ve Navalni en bilinenlerimiz ama liste çok uzun”

“Türkiye’ye çok sıkı güvenlik önlemleri almadan asla gitmem”

El Pais’ten Leonxta Garcia’nın “öldürülme korkusuyla nasıl yaşıyorsunuz?” sorusuna yanıt veren Kasparov, “Bunu düşünmüyorum, panik yapmıyorum” yanıtını verdi.

“Türkiye’ye çok sıkı güvenlik önlemleri almadan asla gitmem çünkü buralarda çok sayıda Rus ajanı var” diyen Kasparov, şöyle konuştu: 

“İlkelerime ve arkadaşlarıma, özellikle de ölü olanlara ihanet etmek istemiyorum. Güvenlik önlemleri alıyorum. Eskisinden çok daha az seyahat ediyorum. Ciddi tehlike altında olacağımı bildiğim ülkelere gitmiyorum ve diğerlerinde kendimi çok fazla koruyorum. Örneğin Viyana, Londra, Dubai, Macaristan veya Türkiye’ye çok sıkı güvenlik önlemleri almadan asla gitmem çünkü buralarda çok sayıda Rus ajanı var. Herhangi bir güven derecesiyle güvenebileceğim ülke ancak bir düzine kadardır. Ancak bunca yıldır yaptığım şeyi yapmayı bırakmamın imkanı yok. Ayrıca zayıflık gösteremem çünkü bu bir lider için iyi bir işaret değildir”

2007 yılında tutuklanan ve 2013 yılında Rusya’dan ayrılmasından sonra ABD’de yaşamaya başlayan Kasparov, Rus muhalif politikacı Boris Nemtsov’un kendisini “geri dönmeme” konusunda uyardığını söyledi.

Kasparov, “Nemtsov beni geri dönmemem konusunda uyardı, çünkü hayatım tehlikedeydi. Onu dinledim. Ne yazık ki kendi tavsiyesine uymayacak kadar gururluydu ve öldürüldü” dedi.

“Putin, savaş demek”

İnsan Hakları Vakfı ve Demokrasiyi Yenileme Girişimi’nin (RDI) başkanlığını yürüten Kasparov, “Putin iktidarda olduğu sürece savaşın devam edecek” yanıtını verdi.

ABD’de yaşadığını belirten Kasparov, “Demokratik bir Rusya’ya dönme umudumu da koruyorum” ifadesinde bulunurken “Putin’in savaş demek olduğunu, bozuk ve aldatıcı bir ekonomiye sahip olduğunu, çünkü Putin’in politikasının para basmaya ve bunu savaşa harcamaya dayandığını” söyledi.

“Putin, Netanyahu, Trump, Biden, Şi Cinping… En iyi satranç oyuncusu kim?”

Putin için poker oyuncusu benzetmesi yapan Kasparov, “Putin, Netanyahu, Trump, Biden, Şi Cinping… En iyi satranç oyuncusu kim?” sorusuna “Netanyahu bedeli umursamayan bir ahlak tüccarı” yanıtını verdi.

Liderleri değerlendiren Kasparov, politikacıların satranç oyuncularıyla kıyaslanmasını rahatsız edici bulduğunu söyledi.

Kasparov, “Genel olarak, günümüz politikacılarının satranç oyuncularıyla kıyaslanması beni rahatsız ediyor. Çünkü çoğu durumda aşağılayıcı oluyor. Putin blöf yapma yeteneğiyle her zaman bir poker oyuncusu olmuştur. Trump’ında Putin’den farkı yok. Trump da sizinle ve benimle aynı değerlere inanmıyor. ABD sağlam bir demokrasi olsa da, Trump’ın hukuka bağlılığının olmadığı aşikar. Biden benim için sayılmaz, çünkü zar zor konuşabiliyor ya da yürüyebiliyor. Netanyahu bedeli umursamayan bir ahlak tüccarı. Demokratik olarak seçildi ama şimdi hayatta kalmak için savaşa ihtiyacı var. Analiz edilmesi en karmaşık vaka Şi Cinping. Şüphesiz o bir diktatör ama en azından bir stratejisi var. Ondan hiç hoşlanmasam da, bu onu bir satranç oyuncusuna yaklaştırıyor” dedi.

 

Kaynak URL