İronik Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? İronik Neye Denir?

İronik Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? İronik Neye Denir?

İronik Nedir?

İronik kelimesinin anlamı ironi özelliği taşıyan yani olması gerekenden farklı bir durumda olan anlamına gelmektedir. İronik aynı zamanda karmaşık anlam içeren kelimelerin en başında gelmektedir. Bu kelimenin anlamı kişinin içinde bulunduğu duruma göre belirlenmektedir. Fakat genel anlam olarak olumsuz bir durumu ifade etmektedir.

İronik Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

İronik kelimesinin TDK’ye göre anlamı ironi özelliğine sahip olan demektir. İroni ise karmaşık bir anlam içeren kelime türüdür. Belirli bir olayda ya da durumda istenilenin gerçekleşmemesi anlamına gelir. Olumsuz ve üzüntü verici bir kelimedir. Ayrıca beklentileri karşılamamak da ironik demektir. Bunun yanı sıra ironik birbirini kovalayan çıkmazlar olarak da ifade ediliyor. Bir olayda çözülemeyen ve sürekli aynı notadan başa saran bir durum ironik olarak tanımlanır.

İronik Neye Denir?

İroni özelliği taşıyan anlamına gelen ironik kelimesi karmaşık bir kelime olarak ifade edilmektedir. Birden fazla anlama sahiptir. Hem gülmece hem de tam aksi yönde bir anlam içermektedir. İronik beklentilerin gerçekleşmediği ya da bir olayın istenildiği gibi gerçekleşmemesi durumuna denir. Kimi durumlarda ise ironik hayal kırıklı olarak da anlamlandırılır.

İronik Kelimesinin Kökeni

İronik kelimesi dilimize Fransızcadan geçmiştir. Kökeni Fransızcadır. Bu kelime genel olarak karmaşık kelimeler arasında yer almaktadır. Anlamı sabit değildir. Duruma göre farklılık göstermektedir. Bunların aynı sıra ironik alaylı bir anlatım anlamına da gelmektir. Güldürü özelliği olan fakat beklentileri karşılamayan durumlar ironik olarak tanımlanır. Kısacası ironik kelimesi dilimize Fransızcadan geçmiş ve alaylı anlatım ya da ironi özelliği taşıyan anlamında kullanılan bir kelimedir.