Avrupalı yatırımcıya yakın iş birliği çağrısı

Sanayi ve Teknoloji bakanı Mehmet Fatih Kacır, Belçika’nın Başkenti Brüksel’de, Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin, TOBB Brüksel Temsilciliği’nde ortaklaşa düzenlediği Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonu’nda konuştu. Kacır burada yaptığı konuşmada, Avrupalı yatırımcıları Türkiye’ye yatırım yapmaya çağırdı.

Brüksel temasları çerçevesinde AB Komisyonu’nun Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Iliana Ivanova, Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ve İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton ile ayrı ayrı görüşmeler yaptığını belirten Kacır, “AB Komisyonu’nun 3 üyesiyle yaptığımız görüşmeler de mevkidaşlarımız Türkiye’nin Gümrük Birliği’ndeki vazgeçilmez rolünü yinelediler” ifadelerini kullandı.

“AB’ye katkı yapıyoruz”

Kacır, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında güçlü işbirliğini daha da geliştirecek mekanizmaları da ele aldıklarına işaret ederek, “Her iki taraf da Türk şirketlerinin AB değer zincirlerinin bir parçası olduğu ve Türkiye’nin AB ekonomisinin rekabet gücüne katkıda bulunduğu konusunda hemfikir” diye konuştu.

Türkiye’deki girişimci ekosisteminin Avrupa’nın yıldızı olarak tanımlandığını, bunu Türkiye’nin potansiyeline inanan ve güvenen yatırımcılarla birlikte başardıklarını vurgulayan Kacır, Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım için rekabet eden diğer bölge ülkelerinden de olumlu yönde ayrıştığını söyledi.

Türkiye’ye gelen yabancı sermayenin neredeyse 3’te 2’sinin Avrupa’dan olduğunu anımsatan Kacır, “İhracat hacmimizin yüzde 40’ını AB ülkeleri oluşturuyor. İlk 10 ihracat noktamızdan 5’i AB üyesi ülkeler. Türkiye’nin başarı hikâyesinde Avrupalı yatırımcıların önemli bir rol oynadığı açıktır. Türkiye, Avrupa değer zincirine güçlü bir şekilde bağlıdır. Türkiye Yüzyılı’nda yeni başarı öyküleri yazmak için sizlerle yakın işbirliği içinde çalışmaya devam etmeye hazırız” dedi.

AB’ye Gümrük Birliği ve vize serbestisi mesajı

Gümrük Birliği güncellemesinin hem Türkiye’ye hem Avrupa Birliği’ne (AB) fayda sağlayacağını belirten Kacır, vize serbestisi konusunda da Türkiye’nin daha adil bir yaklaşıma muhatap olması gerektiğini kaydetti. Kacır, “Nasıl ürünlerin serbest hareketini konuşuyorsak mutlaka bu ürünleri taşıyan araçların, bu araçları kullanan insanların serbest hareketini de mümkün kılabilmemiz lazım.

Bütün dijital alanları kapsayacak şekilde önümüzdeki dönemde Gümrük Birliği’nde önemli adımlar atmamız lazım. Gümrük Birliği revizyonu hem Türkiye’ye hem AB’ye bu anlamda kazanç getirecektir” dedi. Kacır, vize serbestisi konusunda da “Vize serbestisi de artık milletimizin önemli bir beklentisidir. Bu konuda Türkiye’nin daha adil bir yaklaşıma muhatap olması gerekir. Bunu da AB’deki paydaşlarımızdan bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak URL