İmalat PMI 9 ayın en düşük seviyesinde

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Şubat ayına ilişkin imalat satın alma yöneticileri endeksini (PMI) açıkladı. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, şubatta bir önceki aya kıyasla çok hafif bir düşüşle 50,4 düzeyinde gerçekleşti. Gerçekleşen düzey 9 ayın en düşük rakamına işaret etti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Şubat sonuçları açıklandı.

Buna göre endeks Şubat’ta 50,4 değerini aldı. Ocak ayında endeks 50,5 olarak kaydedilmişti.

Endekste 50’nin üzeri seviyeler büyüme, altı ise daralma sinyali olarak değerlendiriliyor.

Anket sonuçlarına göre toplam yeni siparişler üst üste beşinci ay yavaşlama kaydetti. Söz konusu yavaşlama, fiyat artışları ve piyasa belirsizliğinin müşterileri caydırması nedeniyle geçen yılın mayıs ayından beri en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Bu durum, uluslararası talepteki iyileşmeyle birlikte yurt dışından alınan yeni siparişlerin yeniden büyümeye geçmesine rağmen yaşandı.

Üretime enerji kesintisi olumsuz etkide bulundu

İSO’nun yayımladığı açıklamaya göre üretim hacimleri doğalgaz ve elektrik kesintilerinden etkilendi.

Üretim üst üste üçüncü ay ivme kaybetti ve yavaşlama ocak ayına göre daha belirgin oldu.

Enerji kesintileri ve teslimat gecikmelerinin devam etmesi firmaların mevcut işlerini tamamlamakta zorlanmasına yol açtı.

Bunun sonucu olarak, birikmiş işler son dört ayda ilk kez arttı. İmalatçılar, işletme kapasitesini artırma çabaları kapsamında yeni personel alımlarına devam etti. İstihdamda yaşanan güçlü artışla birlikte mevcut genişleme eğilimi 21 aya ulaştı.

Girdi maliyetlerinde keskin artış

Hammadde, enerji ve nakliye fiyatlarının yanı sıra ücretlerdeki artışlara bağlı olarak girdi maliyetleri şubatta keskin bir şekilde yükselmeye devam etti.

TL’de yaşanan değer kaybı da bu yükselişe katkı yaptı. Özellikle enerji ve hammadde maliyetlerindeki yükselişin yansıması olarak firmalar satış fiyatlarını yine belirgin bir şekilde artırdı. Bununla birlikte hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatları enflasyonu 2021’in sonlarındaki seviyelerle kıyaslandığında ivme kaybetmeyi sürdürdü.

Sektörlerin birçoğunda zorlu faaliyet koşulları sürdü

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI şubat ayı raporu, birçok sektörde zorlu faaliyet koşullarının sürdüğüne işaret etti.

Şubat’ta takip edilen 10 sektörün dokuzunda üretim yavaşlama kaydetti. Üretimde en keskin düşüş, enerji arzındaki aksamalar nedeniyle metalik olmayan mineral ürünler sektöründe gerçekleşti. Bu sektördeki yavaşlama, Kovid-19 salgınının Nisan 2020’deki ilk dalgasından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti.


Elektrik ve doğalgaz arzındaki aksamalar, şubat ayında Türk imalatçılarının yaşadığı zorlukları artırdı ve üretimin yavaşlamasında rol oynadı. Öte yandan, firmaların arz sorunlarına rağmen kapasite iyileştirmeye ve birikmiş işlerini tamamlamaya yönelik çabaları, istihdamda artışın devam etmesini sağladı. Bu arada, maliyet artışlarının ilk çeyrek ortalarında güçlü seyrini korumasına rağmen, son PMI verileri enflasyonist baskıların yılın başlarında tepe noktasına ulaşmış olabileceğine işaret etti.

IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker

Üretimde artış kaydeden tek sektör giyim ve deri ürünleri oldu. Yeni siparişlerdeki büyümeye bağlı olarak bu sektörün üretimi son üç ayda ilk kez büyüme kaydetti.

Şubat ayında giyim ve deri ürünleri dışında yeni siparişleri artan tek sektör kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri oldu. Yeni siparişlerde en keskin yavaşlama metalik olmayan mineral ürünler sektöründe yaşandı. Dış talebe ilişkin gelişmeler ise daha olumlu seyretti ve takip edilen on sektörün yedisinde yeni ihracat siparişleri arttı. Yeni ihracat siparişlerinin anket tarihindeki en hızlı büyümeyi kaydettiği giyim ve deri ürünleri sektörü bu göstergede başı çekti.

İstihdamda genişleme dikkat çekti

Sektörlerin çoğunluğu personel sayılarını artırdı. İstihdamdaki en hızlı genişleme, makine ve metal ürünleri kategorisinde kaydedildi. Enflasyonist baskıların geçen yıl sonundaki zirvelere göre hafiflediği yönünde belirtiler gözlendi. Bununla birlikte sektörlerin tümünde girdi maliyetleri enflasyonu ilk çeyreğin ortasında da yüksek seyrini korudu.

Girdi fiyatları dokuz sektörde ocak ayına göre daha düşük oranda arttı. En belirgin artış metalik olmayan mineral ürünler sektöründe gerçekleşti. Benzer bir görünüm nihai ürün fiyatları için de söz konusu oldu. İkisi hariç tüm sektörlerde satış fiyatları önceki aya göre daha düşük oranda arttı. Tedarik zincirlerindeki aksamaların hafiflediğine ilişkin bazı işaretler dikkat çekti. Ancak en belirgin teslimat gecikmeleri elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe kaydedilmeye devam etti.

-Veriler anlık olarak güncellenecektir

Kaynak URL