AB'de gaz kullanımında kesinti planları netleşiyor

Avrupa Birliği, üye ülkelerin doğalgaz kullanımında yüzde 15’lik kesintiye gitmesini hedefleyen bir önlem planını teklif etmeye hazırlanıyor.

Avrupa Birliği (AB) Rusya’nın enerji tedarikini kesmesi endişeleri nedeniyle üye ülkelerin doğalgaz kullanımında gönüllü olarak yüzde 15’lik kesintiye gitmesini teklif etmeye hazırlanıyor.

Hedef, Avrupa Komisyonu’nun Moskova tarafından potansiyel bir kesinti ile başa çıkmak için açıklanması planlanan talep azaltma planına eşlik eden bir düzenlemeye dahil edilecek.

Bloomberg’e konuşan konuyla ilgili bilgisi olan üç AB diplomatına göre, alınacak önlemler durumun kötüleşmesi ve gönüllü kısıtlamaların yetersiz kalması halinde uygulanması zorunlu başka önlemleri de içerecek.

“Kış için doğalgaz tasarrufu” planına göre, komisyon ısınma ve soğutmayı azaltmayı içeren adımlarına yanında piyasa bazlı önlemler önermeyi planlıyor.

Kuzey Akım riski

Avrupa Birliği’nin bu kış enerji bağlamında yaşayacağı en büyük sorunun endüstriyel fırınlara ve güç jeneratörlerine yeterli doğalgaz sağlamak olacağı değerlendiriliyor.

Bütçe Komisyonu’ndan Johannes Hahn’ın Salı günü yaptığı açıklamaya göre komisyonun çalışmaları Rusya’nın bu ay başında bakım çalışmaları nedeniyle kapatılan Kuzey Akım Boru Hattı’ndan tam kapasite gaz akışını devam ettirmeyeceği varsayımları altında yapılıyor. Bakım çalışmaları başlamadan önce boru hattı sadece yüzde 40’lık kapasite çalışıyordu.

Rusya tarafından yapılan kesintiler 12 üye ülkeyi etkilerken Almanya’nın doğalgaz alarm durumunu geçtiğimiz ay ikinci seviyeye getirmesine neden olmuştu. Komisyon belgelerine göre Rusya’dan Haziran ayında gerçekleşen akış 2016-2021 yılları ortalamasının yüzde 30’undan azına denk geliyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi diplomatlara göre hazırlanan düzenleme, arzda ciddi bir sıkıntı olması ya da talepte ani bir artış yaşanması durumunda komisyona birliğin tamamında geçerli olacak bir acil durum ilan etmesine izin verecek bir yetki tanıyacak.

Hazırlanan düzenlemenin tüm üye ülkelerden onay alması gerekirken birliğin enerji bakanlarının önümüzdeki haftaya dek toplanabileceği belirtiliyor. Kaynaklar birçok üye ülkenin zorunlu kesintilere karşı çıktığı ve ulusal hükümetlerin acil durum planları olduğu ve AB zorunlu tutmasa da talebi azaltacaklarına vurguladı.

Kaynak URL