İran: Nükleer görüşmelerde bazı kritik başlıklar netleşmedi

İran ile Batılı devletler arasında nükleer görüşmeler devam ederken, İran tarafı görüşmelerde hâlâ çözüme kavuşmamış kritik başlıklar olduğunu belirtti.

İran ile devam eden nükleer görüşmeler petrol piyasaları tarafından yakından izlenirken, son gelen açıklamalar görüşmelerde pürüzler olduğuna işaret etti.

İran tarafı 2015’teki nükleer anlaşmanın yeniden devreye alınmasına yönelik çabaların, ABD’nin İran’ın bekleyen taleplerini karşılama yönünde politik karar alması durumunda başarıya ulaşacağını söyledi.

Reuters’ın haberine göre bir İranlı diplomat gelinen aşamayı ‘şimdi ya da asla’ aşaması olarak tanımladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bekleyen konular arasında, hangi yaptırımların yürürlükten alınacağı, ABD’nin yine anlaşmadan çekilmeyeceği yönündeki garantileri ve İran’da deklare edilmemiş tesislerde bulunan uranyum izleriyle ilgili olan hususları saydı.

2021 sonunda müzakareler yeniden başlamıştı

Viyana’daki müzakerelerde İran ve uluslararası aktörler arasında önemli ilerleme kaydedilirken, Tahran yönetimi müzakerelerin sonunda yaptırımların kaldırılmasını bekliyor.

İran’ın nükleer faaliyetleri konusundaki Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan anlaşmanın ilki, 2015 yılında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ile Almanya ve İran arasında imzalanmıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’de ülkesini tek taraflı olarak anlaşmadan çekmesi kararı sonrasında İran’a yönelik ekonomik yaptırımlar tekrar uygulamaya konulmuştu. Bunun üzerine Tahran yönetimi nükleer faaliyetlerine aşamalı olarak geri dönmüştü.

KOEP’in yürürlüğe konulmasına yönelik görüşmeler, Kasım 2021’de Avusturya’nın başkenti Viyana’da yeniden başlamıştı.

Kaynak URL