OPEC+, Rusya’ya rağmen üretimi sabit tutma taraftarı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, Kremlin’in 500 bin varil kesinti yapmasına rağmen üretimi aynı miktarda sürdüreceği belirtildi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’ın petrolde tavan fiyat uygulamasına katılanlara petrol satmayacaklarını belirterek, Rusya’nın Mart ayında petrol üretimini günlük 500 bin varil azaltacağını duyurmasının ardından, OPEC+’nın Rusya’dan gelen kesintiyi kapatmak için üretimi artırması bekleniyordu.

Bloomberg’e konuşan ismini vermek istemeyen delegeler, Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC+ grubunun, Kremlin’in kararına rağmen üretimi sürdüreceğini ve 2023’ün geri kalanı için geçen yılın sonlarında belirlenen üretim hedeflerine bağlı kalmayı hedeflediklerini belirtti.

Delegeler ayrıca, arz ve talep için belirsiz bir görünüm olduğunu ve bu kararın küresel petrol piyasalarını büyük ölçüde dengede tutacağını kaydettiler.

ABD ve diğer petrol ithal eden ülkeler defalarca OPEC+’ya, Rusya’nın kesintisine karşı üretim artışı yapması konusunda çağrı yapmasına rağmen OPEC bu çağrıya kayıtsız kaldı.

Artan üretimin petrol piyasasında arzı artırabileceğini düşünen OPEC+ üyeleri, bu kararın petrol gelirlerini tehlikeye atabileceğinden endişe duyuyor.

Kaynak URL