Ardahan'da alternatif yem bitkisi tritikalenin üretimi yaygınlaşıyor

Ardahan’da çiftçilerin kendi çabalarıyla 30 dönümlük alanda ektiği alternatif yem bitkisinin tarım makineleriyle hasadına başlandı.

Yüksek verim potansiyeline sahip olan ve çoğunlukla hayvan beslenmesinde tercih edilen tritikale bitkisinin kentte yaygınlaştırılması için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü de çalışma başlattı.

Bu kapsamda yüzde 75 hibe desteğiyle çiftçilere 100 ton tohum dağıtılması planlanan kentte, 200 işletmenin 4 bin dekar alanında tritikale ekim yapılacak.

Geçen yıl dönümde 350 kilogram verim elde eden çiftçiler, bu yıl ise 425 kilogram rekolte bekliyor.

“Hayvancılıktaki girdileri ve maliyetleri de düşüyor”

Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, tritikalede yüksek verim almanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Kentte üretimi yaygınlaştırmayı planladıklarını, buna yönelik çeşitli çalışmalar yaptıklarını aktaran Cineviz, “Tritikale daha çok yem olarak kullanılan, buğdayın verimliliğini, çavdarın da dayanıklılığını bünyesinde barındıran çok kıymetli bir bitki. Bilimsel olarak kıraç topraklarda yetiştiriciliği yapılabilen, kuraklığa karşı dayanıklı bu bitkinin Ardahan’ımızda da çok verimli ürün elde edinimine tanıklık ediyoruz. Kuraklık ve iklim değişikliğinin de getirdiği olumsuzlukları dikkate alındığında bölgemizde hayvancılık yapan üreticilerimiz için önemli bir imkan. Böylece hayvancılıktaki girdilerini ve maliyetlerini de düşürmek için bitkinin yaygınlaştırılmasında özel bir çalışmamız var” dedi.

“200 işletmenin 4 bin dekar alanında ekim yapacak”

Tritikalenin yaygınlaşması ve üreticiye destek olunması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına proje sunduklarını anlatan Cineviz, “Bu yıl içinde yaklaşık 100 ton tritikale bitkisini yüzde 75 hibe ile üreticilerimize dağıtmayı planlıyoruz. 200 işletmenin 4 bin dekar alanında ekimi yapılacak” diye konuştu.

Kaynak URL