7 başlıkta bu hafta nasıl geçti?

Bu hafta yurt içi piyasalarda haftanın en önemli başlıkları arasında TCMB’nin faiz kararı öne çıktı. Küresel piyasalarda ise bu hafta, Fed tutanakları, Japonya’da açıklanan enflasyon rakamları ve Euro Bölgesi PMI verileri gündemi meşgul eden önemli haberlerden oldu.

1-TCMB faizi sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini ikinci kez üst üste sabit tuttu. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) bir haftalık repo faizini Nisan ayının ardından Mayıs’ta da yüzde 50 seviyesinde bıraktı. Karar metninde sistemde oluşan likidite fazlasını sterilize etmek için ilave adımlar atılacağı belirtildi.




  • TCMB MAYIS’I DA PAS GEÇTİ

2-Fed tutanaklarında bilanço küçültme mesajı verildi

Fed’in toplantı tutanakları, yetkililerin enflasyon konusunda endişeli olduğunu ve bazı üyelerin enflasyon risklerinin artması durumunda para politikasında sıkılaşmaya gitmeye hazır olduğunu gösterdi. Tutanaklarda bilanço küçültme hızına dair de mesajlar verildi.


  • FED TUTANAKLARINDA ENFLASYON VE BİLANÇO KÜÇÜLTME MESAJI

    FED TUTANAKLARINDA ENFLASYON VE BİLANÇO KÜÇÜLTME MESAJI

3-Çin Merkez Bankası gösterge kredi faiz oranını sabit tuttu

Çin Merkez Bankası bir ve beş yıllık gösterge kredi faiz oranlarını (LPR) sırasıyla yüzde 3,45 ve yüzde 3,95’te tuttu. Karar, her iki oranın da değişmemesini bekleyen ekonomistlerin beklentileriyle uyumlu geldi.


  • ÇİN MERKEZ BANKASI GÖSTERGE KREDİ FAİZ ORANINI DEĞİŞTİRMEDİ

    ÇİN MERKEZ BANKASI GÖSTERGE KREDİ FAİZ ORANINI DEĞİŞTİRMEDİ

4-Japonya’da enflasyon yavaşladı

Japonya’da enflasyon yavaşladı, tüketici fiyatları Nisan ayında yüzde 2,5 arttı.

Japonya’da enflasyon, Mart ayında görülen yüzde 2,7’nin altında geldi. Enflasyon Nisan ayında hafif bir düşüşle yüzde 2,5’e gerilemişti. Böylece enflasyonun art arda ikinci kez yavaşladığı aya işaret etti.


  • JAPONYA'DA ENFLASYON YAVAŞLADI

    JAPONYA’DA ENFLASYON YAVAŞLADI

5-Euro Bölgesi’nde PMI verileri güçlü geldi

Geçen yılın ikinci yarısında yaşanan durgunluğun ardından 20 ülkeden oluşan blok için görünüm iyileşiyor. Euro Bölgesi’nde özel sektör ticari faaliyeti son bir yılın en yüksek seviyesine ulaşarak, bölgede ekonomik toparlanmanın devam ettiğine işaret etti.

S&P Global’in Satın Alma Yöneticisi Endeksi (PMI) Mayıs ayında 52,3’e yükseldi. Analistlerin tahminlerini aşan veriler, üçüncü ay için büyüme sinyali veren 50 eşiğinin üzerine çıktı.


  • EURO BÖLGESİ EKONOMİSİNDE GÜÇLÜ TOPARLANMA SİNYALİ

    EURO BÖLGESİ EKONOMİSİNDE GÜÇLÜ TOPARLANMA SİNYALİ

6-ABD’de ikinci el konut satışları geriledi

Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR), Nisan ayına ilişkin ikinci el konut satış verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede ikinci el konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak Nisan’da aylık bazda yüzde 1,9 azalarak 4,14 milyona geriledi.

İkinci el konut satışlarına ilişkin piyasa beklentisi 4,21 milyon seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Bu dönemde üç ayın en düşük seviyesine inen ikinci el konut satışları, martta da yüzde 4,3 azalışla 4,19 milyon olarak kaydedilmişti.

7-ABD’de işsizlik maaşı başvuruları düştü

ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verileri açıkladı.

Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 18 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya oranla 8 bin kişi azalarak 215 bine indi. Piyasa beklentileri, başvuru sayısının 220 bin olacağı yönündeydi.


  • ABD'DE İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARI GERİLEDİ

    ABD’DE İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARI GERİLEDİ

Kaynak URL