7 başlıkta geçen hafta

Bu hafta yurt içi piyasalarda, TCMB rezervlerinin rekor seviyeye ulaşması ve Hazine nakit dengesinin Kasım’da fazla vermesi haberleri öne çıktı. Küresel piyasalarda ise bu hafta, altın fiyatlarının rekor kırması, Moody’s’in Çin’in not görünümünü düşürmesi ve ABD dış ticaret açığının artması gündemi meşgul eden önemli haberlerden oldu.

1-TCMB rezervleri rekor seviyede

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerindeki yükseliş ivmesi rekor getirdi.

TCMB verilerine göre, 1 Aralık haftası itibariyle brüt rezervler 140,1 milyar dolar ile tarihi zirveye çıktı. Bankanın net rezervleri ise 35,8 milyar dolardan 34,8 milyar dolara geriledi.

Swap hariç net rezervlerde ise toparlanma izlendi. 1 Aralık haftasında swap hariç net rezervler eksi 46,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Bir önceki hafta swap hariç net rezervler eksi 51 milyar dolar olmuştu.




  • TCMB REZERVLERİ REKOR SEVİYEYE YÜKSELDİ

2-Hazine nakit dengesi Kasım’da fazla verdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kasım ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıkladı.

Buna göre, geçen ay Hazine’nin nakit gelirleri 751 milyar 569 milyon lira, nakit giderleri 656 milyar 281 milyon lira oldu.

Faiz dışı giderler 574 milyar 215 milyon lira, faiz ödemeleri ise 82 milyar 66 milyon lira olarak gerçekleşti. Faiz dışı denge ise 177 milyar 354 milyon lira fazla verdi. Kasım ayında nakit dengesinde, 95 milyar 288 milyon liralık fazlalık oluştu.


  • HAZİNE NAKİT DENGESİ KASIM’DA FAZLA VERDİ

    HAZİNE NAKİT DENGESİ KASIM’DA FAZLA VERDİ

3-Altın hafta başında rekor kırdı

Altın, Pazartesi günü erken işlemlerde yüzde 3’ten fazla artış gösterdi ve 7 Ağustos 2020’deki seviyesine ulaşarak 2148,11 doları gördü. Böylelikle altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesini aştı. Ardından bu kazançların büyük bir kısmını geri verdi.


  • ALTIN FİYATLARINDA REKOR

    ALTIN FİYATLARINDA REKOR

4-Moody’s Çin’in not görünümünü düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Çin’in kredi notunu A1 olarak teyit ederken not görünümünü durağan’dan negatif’e düşürdü.

Finansal sıkıntıdaki bazı bölgelere ve yerel hükümetlere mali destek sağlanacağına dair gittikçe artan kanıtların Çin’in mali, ekonomik ve kurumsal gücüne yönelik aşağı yönlü risk oluşturması nedeniyle not görünümünün revize edildiği belirtildi.

Orta vadeli ekonomik büyümenin kalıcı biçimde düşeceğine dair artan risklerin de kararda etkili olduğu belirtildi. Moody’s son olarak 2017’de Çin’in kredi notunu Aa3’ten A1’e düşürmüş, bu 1989’dan beri ilk not düşüşü olmuştu.


  • MOODY'S ÇİN'İN NOT GÖRÜNÜMÜNÜ DÜŞÜRDÜ

    MOODY’S ÇİN’İN NOT GÖRÜNÜMÜNÜ DÜŞÜRDÜ

5-Avustralya Merkez Bankası faizi pas geçti

Avustralya Merkez Bankası (RBA) Salı günü beklendiği gibi faiz oranlarını sabit tutarak, ekonominin durumunu değerlendirmesi ve gelecek yıl daha fazla faiz artırımına gerek olup olmadığına karar vermesi için piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranında değişikliğe gitmedi.

Aralık ayındaki politika toplantısını tamamlayan RBA, faiz oranlarını yüzde 4,35 ile 12 yılın en yüksek seviyesinde tutarken, Kasım ayından bu yana alınan ekonomik verilerin genel olarak beklentilerle uyumlu olduğunu ekledi.


  • AVUSTRALYA MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU

    AVUSTRALYA MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU

6-ABD’nin dış ticaret açığı Ekim’de arttı

ABD Ticaret Bakanlığı, Ekim ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkenin dış ticaret açığı Ekim’de bir önceki aya kıyasla yüzde 5,1 artışla 64,3 milyar dolara çıktı. Piyasa beklentisi, dış ticaret açığının bu dönemde 64,1 milyar dolar olması yönündeydi. Üç ayın en yüksek seviyesine çıkan dış ticaret açığı, Eylül’de 61,2 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Ülkenin ihracatı Ekim’de yüzde 1 azalışla 258,8 milyar dolara gerilerken, ithalatı yüzde 0,2 artarak 323 milyar dolara çıktı.


  • ABD’NİN DIŞ TİCARET AÇIĞI EKİM’DE YÜZDE 5,1 ARTTI

    ABD’NİN DIŞ TİCARET AÇIĞI EKİM’DE YÜZDE 5,1 ARTTI

7-ABD’de öncü istihdam verisi beklentilerin altında gerçekleşti

ABD’de özel sektör istihdamı Kasım’da 103 bin kişiyle piyasa beklentilerinin altında artış kaydetti. Ekim ayına ilişkin özel sektör istihdamı verisi ise 113 binden 106 bine revize edildi.

Veriler, istihdam artışlarının imalat, inşaat, eğlence ve konaklama sektörlerindeki kesintiler nedeniyle sınırlandığını gösterdi. Eğitim ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra ticaret ve ulaştırma gibi diğer hizmet sağlayan sektörler de ilerleme kaydetti.


  • ABD'DE ÖNCÜ İSTİHDAM VERİSİ BEKLENTİLERİN ALTINDA

    ABD’DE ÖNCÜ İSTİHDAM VERİSİ BEKLENTİLERİN ALTINDA

Kaynak URL