7 başlıkta geçen hafta

Geçen hafta yurt içinde kamuda tasarruf paketinin detayları açıklanırken TCMB anketinde 12 aylık enflasyon beklentisi 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yurt dışında ise ABD enflasyon verisinin detayları radardaydı.

1- Kamuda tasarruf paketi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamuda tasarruf paketinin detayları için kameralar karşısına geçti. Üç ana başlık içeren pakette taşıtlardan kamu binalarına, yatırım projelerinden diğer harcama türlerine kadar birçok alanda tedbirler açıklandı. Paket kapsamında 3 yıl boyunca emekli olanlar hariç kamuya yeni personel alımı yapılmayacak, kamuda 3 yıl süreyle yeni araç satın alma ve kiralama yapılmayacak.




  • KAMUDA TASARRUF PAKETİ

2- Dört ayda bütçe açığı 691 milyar TL oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Nisan ayına ilişkin merkezi yönetim bütçesi verilerine göre merkezi yönetim bütçe dengesi Nisan ayında 177,8 milyar TL açık verirken, yılın ilk dört ayında açık 691,3 milyar TL oldu.


  • DÖRT AYDA BÜTÇE AÇIĞI 691 MİLYAR TL OLDU

    DÖRT AYDA BÜTÇE AÇIĞI 691 MİLYAR TL OLDU

3- Şimşek’ten köprü-otoyol zammı açıklaması: Enflasyona etkisi sınırlı olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, köprü ve otoyollardaki son fiyat artışının yıllık enflasyona etkisinin sınırlı olacağını söyledi.


  • ŞİMŞEK'TEN KÖPRÜ-OTOYOL ZAMMI AÇIKLAMASI: ENFLASYONA ETKİSİ SINIRLI OLACAK

    ŞİMŞEK’TEN KÖPRÜ-OTOYOL ZAMMI AÇIKLAMASI: ENFLASYONA ETKİSİ SINIRLI OLACAK

4- ABD’de çekirdek enflasyon 6 ay sonra ilk kez yavaşladı

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Nisan aylık bazda yüzde 0,3 ile piyasa beklentilerinin altında artış gösterdi. Ülkede değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise Nisan’da aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,6 artış gösterdi. Böylelikle çekirdek enflasyon 6 ayın ardından ilk kez yavaşlama gösterdi.


  • ABD'DE ÇEKİRDEK ENFLASYON 6 AY SONRA İLK KEZ YAVAŞLADI

    ABD’DE ÇEKİRDEK ENFLASYON 6 AY SONRA İLK KEZ YAVAŞLADI

5- TCMB rezervlerinde hızlı artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 10 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 7 milyar 547 milyon dolar artarak 134 milyar 402 milyon dolara çıkarken, geçen hafta yaklaşık son 3 yılın en güçlü rezerv artışı kaydedildi.


  • TCMB REZERVLERİNDE HIZLI ARTIŞ

    TCMB REZERVLERİNDE HIZLI ARTIŞ

6- 12 aylık enflasyon beklentisi 10 ayın en düşük seviyesinde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketinde 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi geriledi. Yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisi de TCMB’nin kendi enflasyon tahminine yakınsadı.


  • 12 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ 10 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

    12 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ 10 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

7- Konutta reel kayıp derinleşiyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı verilere göre konut fiyatlarında yıllık artışı Mart’ta yüzde 51,99 oldu. Böylelikle konut fiyatları artışı Mart ayındaki yıllık enflasyonun 16,5 puan gerisinde kaldı.


  • KONUTTA REEL KAYIP DERİNLEŞİYOR

    KONUTTA REEL KAYIP DERİNLEŞİYOR

Kaynak URL