AB ile Avustralya arasında kritik mineraller anlaşması

Avrupa Birliği ile Avustralya, Çin’in yüksek teknoloji ve yeşil üretim için gerekli malzemelerin tedarik zincirindeki hakimiyetini azaltmak için kritik mineraller konusunda anlaşma yaptı.

Avrupa Birliği ile Avustralya, kritik mineraller konusunda işbirliğini ve yatırımları artırmak için anlaşma yaptı.

Bugün imzalanan mutabakat zaptıyla kritik maden projelerinde işbirliğini geliştirmek için önümüzdeki 6 ay içinde ortak somut eylemler geliştirilecek.

Avrupa Komisyonu Ticaretten Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis Avustralya’nın benzer düşüncelere sahip bir ortak ve kritik hammaddeler konusunda lider olduğunu belirterek “Bu ortaklık, Avustralya’da yatırımı teşvik ederken AB için daha sürdürülebilir kritik hammadde tedarikini güvence altına alma çabalarımızda atılmış büyük bir adım” değerlendirmesini yaptı.

ABD ve müttefikleri son yıllarda bilgisayar çipleri, güneş panelleri ve askeri donanım gibi ekipmanların üretiminde kullanılan lityum, kobalt ve nikel gibi kritik minerallerin alternatif kaynaklarını oluşturmak için çabalıyor.

Çin’in arzın çoğunu kontrol etmesi Washington ile Pekin arasındaki stratejik rekabetin yoğunlaşmasına neden olurken ABD’yi olası ihracat kısıtlamalarına maruz bırakıyor.

Çin, bazı kritik hammaddeler için AB’nin en büyük tedarikçisi konumunda.

Kaynak URL