ABD’de büyük bankalar yeni sermaye kurallarıyla karşı karşıya

ABD’de üst düzey banka düzenleyicileri, büyük bankaların beklenmedik kayıpları karşılayabilmesi amacıyla finansal tamponlarını güçlendirmek için sermaye kurallarında son yılların en kapsamlı revizyonunu açıkladılar. Düzenleyici kurumlar en büyük 8 bankaya yüzde 19 oranında sermaye yeterlilik radyosu uygulamayı planlıyor.

Fed, Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve Para Birimi Kontrol Ofisi tarafından Perşembe günü yayımlanan tedbirlerin en az 100 milyar dolar varlığa sahip bankaların sahip olmaları gereken sermaye miktarını yüzde 16 oranında artırması öngörülüyor.

Yetkililere göre ülkenin en büyük sekiz bankası yaklaşık yüzde 19’luk bir artışla karşı karşıya kalırken 100 milyar ila 250 milyar dolar arasında varlığa sahip bankalar için ise yüzde 5’lik bir artış öngörülüyor.

Planın, Regions Financial Corp., KeyCorp ve Huntington Bancshare Inc. gibi orta ölçekli firmaların en büyük bankalar için ayrılmış türden katı gerekliliklerle karşılaşmasıyla sonuçlanabileceği değerlendiriliyor.

Uzun zamandır beklenen ABD reformları, 2008 mali krizine yanıt olarak on yıldan uzun bir süre önce başlayan uluslararası bir revizyon olarak hazırlanan Basel III ile alakalı. Konu bu yıl Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın Mart ayında ve First Republic Bank’ın Mayıs ayında iflas etmeleriyle daha da önemli bir hale geldi.

FDIC ve Fed Perşembe günü planları görüşmek üzere iki ayrı açık toplantı yapacak. Teklifler resmi olarak sunulduktan sonra ise düzenleyici kurumların kamuoyunun yorumlarını alacak ve planları sonuçlandırmak için tekrar oylama yapacak.

Standart Yaklaşım

Teklife göre, orta ölçekli bankalar artık bazı menkul kıymetlerden elde edilen gerçekleşmemiş kazanç ve zararları sermaye oranlarına dahil etmek zorunda kalacaklar.

Uzmanlar, bankaların daha fazla sermaye ayırmasının rekabete zarar verebileceğini ve ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceğini söylediler.

Düzenleyiciler, planla birlikte bankaların belirli sermaye oranlarının önemli bir bileşeni olan risk ağırlıklı varlıklarını hesaplama yöntemlerinde de değişiklikler öneriyor.

Kurumlar, bankaların bu rakamı hesaplarken iki farklı metodoloji kullanmasını istiyor: bir faaliyetin genel kredi ve piyasa riskini göz önünde bulunduran mevcut ABD standart metodolojisi ve ayrıca herhangi bir kredi değerlemesinin yanı sıra faaliyetin operasyonel riskini de dikkate alacak yeni genişletilmiş bir metodoloji.

Bir banka nihai olarak sermaye oranlarını hesaplamak istediğinde, hangi metodoloji daha yüksek risk ağırlıklı varlıklarla sonuçlandıysa onu kullanmak zorunda kalacak.

Endüstri Geri Bildirimi

En büyük firmalardan bazılarının yöneticileri, artan gereksinimlerin ABD ekonomisini yavaşlatabileceğini ve onları banka dışı borç verenler ve Avrupalı ​​rakipler karşısında daha zayıf duruma getirebileceğini söylediler. Düzenleyiciler, daha güçlü yetkilerin finansal sistemi streslere karşı daha dayanıklı hale getireceğini söylüyor.

Teklif, sistemik olarak önemli sekiz ABD bankası için bir ek ücrette ayarlamalar içeriyor. Diğer değişiklikler arasında, uluslararası standartlarla karşılaştırıldığında büyük bankaların konut ipoteği portföyleri için daha sıkı gereklilikler yer alıyor.

Kaynak URL