ABD’de ÜFE 7 ayın en sert düşüşünü kaydetti

ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Mayıs’ta aylık bazda yüzde 0,2 gerileyerek beklentilerin altında gerçekleşti. Böylelikle Ekim ayından beri en büyük düşüş kaydedildi.

ABD Çalışma Bakanlığı, Mayıs ayına ilişkin ÜFE verilerini açıkladı.

ABD’de üretici fiyatları Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde son 7 ayın en sert düşüşünü gerçekleştirerek enflasyonist baskıların hafiflediğine dair kanıtlara katkıda bulundu.

Buna göre ÜFE, Mayıs’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 gerileme gösterdi. Piyasa beklentisi, üretici fiyatlarının aylık bazda yüzde 0,1 artması yönündeydi. ÜFE, Nisan’da yüzde 0,5 artmıştı.

Üretici fiyatlarında yıllık bazda artış Mayıs’ta yüzde 2,2 artış gösterdi.

Piyasa beklentilerinin altında gelen üretici enflasyonunun Mayıs’ta yıllık bazda yüzde 2,5 olacağı öngörülüyordu. ÜFE, Nisan’da yıllık bazda yüzde 2,2 artmıştı. Mayıs ayı ÜFE’sindeki düşüşün yaklaşık yüzde 60’ı benzin maliyetlerinden kaynaklandı. Dizel yakıt, ticari elektrik enerjisi ve jet yakıtı fiyatları da düştü.

Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE, Mayıs’ta aylık bazda değişiklik göstermezken, yıllık bazda yüzde 2,3 arttı. Çekirdek üretici enflasyonunun aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 2,5 olacağı tahmin ediliyordu.

Çekirdek üretici fiyatları, Mart’ta aylık bazda yüzde 0,5 ve yıllık bazda yüzde 2,4’lük artış kaydetmişti.
ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek nihai ürün fiyatlarına ve manşet enflasyona ilişkin ipuçları veriyor. ABD Merkez Bankası, ÜFE de dahil tüm enflasyon göstergelerini takip ediyor.

Kaynak URL