Almanya'da enflasyon yeniden yükselişte

Almanya’da açıklanan ön verilere göre enflasyon Mayıs ayında beklenenden biraz fazla artış göstererek yüzde 2,8’e yükseldi.

Almanya’da enflasyon ikinci ayda da hızlandı. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tüketici fiyatlarının Mayıs ayında bir yıl öncesine göre yüzde 2,8 arttığını söyledi. Bu rakam, Nisan ayındaki yüzde 2,4 seviyesinden ve Bloomberg ekonomistleri anketindeki yüzde 2,7 medyan tahmininin üzerinde bir artışa işaret ediyor.

Artış büyük ölçüde, 12 ay önce fiyatları aşağı çeken ucuz toplu taşıma biletlerinin uygulamaya konmasıyla ilgili baz etkilerinden kaynaklandı. Gıda ve enerji gibi değişken kalemleri hariç tutan ve Temmuz ayından bu yana yavaşlayan çekirdek enflasyonun istikrarlı seyredeceği görülüyor.

Öte yandan, Almanya’nın 10 yıllık tahvil getirileri altı baz puan artarak Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 2,65’e yükselirken, faiz oranlarındaki değişikliklere daha duyarlı olan iki yıllık getirisi yüzde 3,09 ile altı ayın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Isabel Schnabel ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel gibi şahinler geçtiğimiz günlerde para politikasının çok hızlı gevşemesine ve Haziran ve Temmuz aylarında arka arkaya adımlar atılmasına karşı uyarmıştı. Ancak Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Gahau Pazartesi günü yaptığı açıklamada, AMB’nin böyle bir senaryoyu göz ardı etmemesi gerektiğini söylemişti.

Kaynak URL