Altında 1,5 ayın en kötü haftalık kapanışı

Altın, ABD’de büyüyen bütçe açığına dair endişeler ve güçlü ekonomik verilerin tahvil getirilerini yükseltmesiyle haftalık bazda 1,5 ayın en kötü kapanışına hazırlanıyor.

Altın, ABD’de güçlü ekonomiye dair işaretler ve ülkenin büyüyen bütçe açığına ilişkin endişelerle birlikte artan tahvil getirileri sonrası altı haftanın en kötü haftalık kapanışına ilerliyor.

Spot altın ons başına 1.933 dolardan işlem görüyor. Ons altın ve bankalararası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın ise 1.675 TL seviyesinden alıcı buluyor.

Daha uzun vadeli tahvil getirileri, ABD’nin daha büyük açıkları finanse etmek için borç ihracını artırmasının ardından Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine yakın seyretti.

Özel sektör istihdam yaratımına ilişkin beklentilerin üstünde gelen veri faiz getirisi olmayan altının cazibesini azaltarak tahvil getirilerinin yükselmesinde etkili olmuştu.

Piyasanın dikkati Fed’in bir sonraki faiz hamlesi görünümü hakkında ipuçları sunabilecek ve Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam raporuna kaymış durumda.

Analistler, Temmuz ayında 200 bin iş eklendiğini göstermesini bekliyorlar. Bu 2020 sonlarından bu yana en zayıf veri olsa da tarihsel olarak hala güçlü bir ilerleme olduğu değerlendiriliyor.

ABD’de gelen son veriler istihdam piyasasıyla ilgili karmaşık bir tablo ortaya koymuştu. Salı günkü rakamlar, ABD’de işçilere yönelik talepte bir gevşeme olduğunu gösterirken Perşembe günü işsizlik maaşı başvuruları ise yılın en düşük seviyelerine yakın seyrederken güçlü bir işgücü piyasasını vurguladı.

Öte yandan swap yatırımcıları, bu hafta Fed’in Eylül toplantısında yeni bir faiz artışına ilişkin fiyatlamaları düşürse de faiz patikasına dair öngörüler ikiye ayrılmış durumda.

Kaynak URL