AMB faiz indiriminde öncü olacak

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) sıkılaştırma döngüsünü tamamlamasının ardından ilk faiz indirimini bu hafta perşembe günkü toplantısında gerçekleştirmesi bekleniyor.

Fed, ABD’de enflasyonun hedefe ilerlediğine dair daha fazla kanıt elde edene kadar faizleri yüksek tutacağı mesajını verirken AMB’nin faiz indiriminin euro üzerinde aşağı yönlü etki yaratabileceği öngörülüyor.

AMB’nin faiz oranlarını 25’er baz puan düşürmesiyle, Euro Bölgesi ve ABD faizleri arasındaki fark da açılmış olacak.

Başkan Christine Lagarde liderliğindeki AMB yetkilileri, enflasyonu tetikleyebilecek daha zayıf bir para birimi riski olsa bile, Fed’den ayrışma konusunda rahat olduklarını vurguluyorlar. Neredeyse kesin gözüyle bakılan haziran indiriminin ardından gevşeme adımlarının devam edip etmeyeceği veya nasıl bir hızda ilerleyeceği ise verilere bağlı olacak. Cuma günü açıklanan veriler, Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatlarının mayısta yıllık bazda yğzde 2,6 ile beklentileri aştığını ortaya koymuştu.

İtalya Merkez Bankası Başkanı Fabio Panetta cuma günü borçlanma maliyetlerinin düşürülmesinin fiyatlar üzerinde bir kur riski oluşturduğunu kabul ederken, sıkı ABD politikasının da küresel talebe zarar verebileceğini ve dolayısıyla Euro Bölgesi enflasyonunu frenleyebileceğini belirtti.

Avusturyalı meslektaşı Robert Holzmann da “Verilerimiz ve kararlarımız bir dereceye kadar doğal olarak Fed’den etkileniyor” dedi.

Bloomberg Economics, Haziran ayında 25 baz puanlık bir indirim ve temmuz ayında faizin sabit bırakılmasının ardından eylül, ekim ve aralık aylarında aynı büyüklükte daha fazla indirim öngörüyor.

Kaynak URL