AMB/Lane: Euro'daki hareket enflasyonu etkilemez

Avrupa Merkez Bankası Baş Ekonomisti Philip Lane, enflasyonist baskıların hala güçlü olduğunu ve faiz oranlarının gerektiği müddetçe yüksek kalmasından yana olduğunu söyledi. Lane bankanın faiz indirimi sonrası euro’da yaşanan hareketin enflasyonu etkilemeyeceğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası Baş Ekonomisti Philip Lane, enflasyonun şimdiye kadar beklenenden daha hızlı biçimde yavaşladığını ancak hedefe döndüğünden emin olmak istediklerini söyledi.

Dublin’deki bir etkinlikte konuşan Lane enflasyonun yükselişinde kilit rol oynayan ücretlerin hala yüksek olduğunu belirtti.

İşgücü maliyetlerinin 2025’te azalacağını kaydeden yetkili, bu süre boyunca faizlerin de yüksek kalması gerektiğini söyledi. Lane “Şu an para politikasında görevimiz, enflasyonun yüzde 2’lik hedefe dönmesini sağlamak. Politika faizini gerektiği müddetçe yeterince kısıtlayıcı seviyede tutacağız. Faiz patikasında öneceden belirlediğimiz bir patikamız yok ve uygun seviyeyi belirlemek için toplantı bazında karar almaya devam edeceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

Lane ayrıca bankanın faiz indirimi sonrası euro’da sert bir hareket yaşanmadığını belirterek “Euro inanılmaz biçimde stabil seyretti. Piyasa çok fazla tepki vermedi. Yaşanan dalgalanmalar enflasyon hesaplamasında etkili olmaz” diye konuştu.

Avrupa Merkez Bankası geçen hafta 2019 yılından bu yana ilk faiz indirimine gitmiş, 2024 ve 2025 yılı için enflasyon projeksiyonlarını da yükseltmişti.

Çoğu yetkili faizin yüzde 4’ten yüzde 3,75’e indirilmesinin uygun olduğunu belirtirken temkinli adım atma uyarısında bulunuyor. Banka yetkililerinden Gabriel Makhlouf AMB’nin daha fazla indirim yapmaması gerektiğini belirtirken AMB Yönetim Konseyi Üyesi Francois Villeroy de Galhau ise bugün yaptığı açıklamada politika yapıcıların faiz indirimleri için yeterli hareket alanı olduğunu savunmuştu.

Kaynak URL