Asya borsalarında karışık seyir

Asya piyasalarında yatırımcılar Çin’in Mayıs ayı ihracatı ve Japonya’nın hane halkı verileri beklentileri aşmasını değerlendiriyor.

Asya-Pasifik Borsaları Cuma günü, yatırımcıların Çin’den gelen ekonomik verilere bakması ve Japonya’nın maaş rakamlarını sindirmesiyle karışık bir seyir alırken, piyasalar aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimini de değerlendiriyor.

Çin’in Mayıs ihracatı, ekonomistlerin beklediği yüzde 6’ya kıyasla yüzde 7,6 artışla beklentileri aştı ve Nisan ayında görülen yüzde 1,5’lik artışın çok üzerinde bir artış gösterdi. İthalat yıllık bazda yüzde 1,8 artış gösterdi.

Hong Kong’un Hang Seng endeksi ticaret verilerinin açıklanmasının ardından daha önceki kazanımlarını tersine çevirerek yüzde 0,63 düşerken, Çin CSI 300 endeksi yüzde 0,73’lük daha büyük bir kayıp gördü.

Japonya, Nisan ayı hane halkı harcama rakamlarını açıkladı. Hane başına ortalama aylık tüketim harcaması Nisan ayında 313.300 yen oldu; bu rakam nominal olarak yüzde 3,4, reel olarak ise yüzde 0,5 artış gösterdi. Bu, Şubat 2023’ten bu yana gerçek hane halkı harcamalarında ilk artış oldu.

Ücret artışlarının genellikle Japon şirketlerinin mali yıllarının başlangıcını işaret eden bu ay içinde gerçekleşmesi nedeniyle Nisan ayı maaşları takip edilmesi gereken önemli bir faktör.

Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,11 oranında düşerken geniş tabanlı Topix hafif düşüş yaşadı.

Güney Kore’de Kospi, yatırımcıların resmi tatilden dönmesiyle yüzde 0,84 yükselirken, küçük ölçekli Kosdaq yüzde 1,31 kazandı.

Avustralya S&P/ASX 200 yüzde 0,41 oranında artış kaydetti.

Kaynak URL