Avustralya enflasyon beklentilerin üzerinde

Avustralya’nın tüketici fiyatları endeksi Nisan ayında yıllık bazda yüzde 3,6 artış göstererek ekonomistlerin yüzde 3,4 artış tahmininin üzerinde gerçekleşti.

Avustralya’da enflasyon Nisan ayında beklenenden daha hızlı geldi. Bu durum fiyat baskılarının inatla güçlü kalmaya devam ettiğini gösteriyor ve Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) gelecek ay faiz oranlarını 12 yılın en yüksek seviyesinde tutması durumunu güçlendiriyor.

Çarşamba günü yayınlanan hükümet verileri, aylık tüketici fiyat göstergesinin bir önceki yıla göre yüzde 3,6 artarak ekonomistlerin yüzde 3,4’lük tahminini aştığını gösterdi. Çekirdek gösterge yüzde 4,1 seviyesinde kaldı.

OIS yatırımcıları bu yıl RBA faiz artışı şansını mütevazı bir şekilde artırdı; açıklama öncesinde yüzde 20’den az olan Eylül ayındaki artış ihtimalini yüzde 27 olarak gördüler. Faiz indirimi en erken 2025 ortasına kadar masadan kaldırılıyor.

Commonwealth Bank of Australia’nın kıdemli ekonomisti Belinda Allen, değişken gıda fiyatlarının önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak, “RBA’nın ileriye yönelik enflasyon riski konusunda ihtiyatlı olmaya devam ettiğini görebilirsiniz. Şu anda faaliyet verileri açısından neler olduğunu düşünmek de önemli. Ekonominin yavaşlamaya devam ettiğine dair işaretler var” dedi.

Kaynak URL