Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Mayıs'ta geriledi

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 3,06 oranında azalarak 66,10 değerini aldı. Olumsuzluk ağırlıklı olarak kişisel finansal durum beklentilerinde ortaya çıkıyor.

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,06 oranında azalarak 66,10 değerini aldı.

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de gelecek 12 aya ilişkin beklentilerde kötüleşme izleniyor. Olumsuzluk ağırlıklı olarak kişisel finansal durum beklentilerinde ortaya çıkıyor. Mart ayı sonunda yükselen TCMB politika faizi ve arkasından mevduat ve kredi faizlerindeki artış ekonomideki yavaşlama sinyallerini arttırmaya başladı. Gelir ve istihdam kaybına ilişkin beklentiler Tüketici Güvenindeki gerilemenin temel nedeni görünüyor.

Bu çerçevede Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,25 gerileyerek 70,65 değerini alıyor. Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 2,11 düşüşle 59,54 değerini alıyor. Para politikasında artan sıkılaşmanın iç talebi azaltıcı etkisi izlenmeye başlanmakla birlikte, ön endekse göre azalmanın hız kestiğini görüyoruz.

Kaynak URL