BNEF: Karbon nötr dünya için 24,1 trilyon dolar gerekiyor

BloombergNEF’in “Yeni Enerji Görünümü” adlı raporuna göre 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için elektrik şebekelerine yapılan küresel yatırımın yenilenebilir enerji harcamalarını geride bırakması gerekecek.

BloombergNEF’e (BNEF) göre, dünyanın şebeke ağını neredeyse ikiye katlayarak 111 milyon kilometreye çıkarması gerekecek. Bu, güneşe olan mesafenin yaklaşık dörtte üçüne eşdeğer.

Böyle bir revizyonun fiyatı, hedefe ulaşmak için yenilenebilir enerjiye yapılan 22,7 trilyon dolarlık harcamaya kıyasla yaklaşık 24,1 trilyon dolar olacak.

BNEF raporunda, elektrik şebekelerinde yenilenmenin net sıfır hedefine ulaşmak için gereken birkaç basamaktan biri olduğu belirtildi. Elektrikli araçlara, nükleer enerjiye ve temiz hidrojene yapılan büyük yatırımlar da diğer maddeler arasında yer alıyor. Rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinin de dokuz kat artması gerekecek.

BNEF, daha önceki raporunda da şebekelerin, enerji geçişi için kritik bir kolaylaştırıcı olduğunu ve önümüzdeki yıllarda bunlara yapılan yatırımların artmasının gerekeceğini belirtmişti.

Son açıklanan çalışma, iklim hedefine 2050’ye kadar ulaşılmasını öngören net sıfır senaryosunu ve emisyonların bu tarihe kadar yarıya indirildiği bir temel durumu içeriyor. BNEF analisti David Hostert “Yenilenebilir enerji kaynakları bir süredir odak noktasında, ancak şebekeler önemli bir kolaylaştırıcı. Hem baz senaryomuz, hem de iklim senaryomuzdaki yıllık küresel yatırım, 2020 ile 2023 arasında 300 milyar dolar civarında seyreden tarihi yıllık yatırımın iki ila üç katına ulaşıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için tahmini 24,1 trilyon doların neredeyse yarısının evlere ve işyerlerine giden dağıtım ağlarına harcanması gerekecek.

Rapora göre şebeke yatırımlarının 2 fazı olacak. İlki, geleneksel şebeke planlamasıyla karşılaştırıldığında nispeten merkezi olmayan yenilenebilir enerji kaynaklarının mevcut oluşumundan kaynaklanan darboğazları ele alacak. Açık deniz rüzgarı gibi üretim merkezleri insanların elektriğe ihtiyaç duyduğu yerlerle bağlantılı hale geldikçe bu durum 2030’larda da devam edecek.
BNEF’ye göre 2035’te başlayacak ikinci fazda ise temel sürükleyici yeni elektrik talebi olacak ve hidrojen elektrolizörleri gibi büyük endüstriyel talep merkezlerinin devreye girmesiyle çoğunlukla dağıtım şebekesine odaklanılacak.

Çin ve Hindistan, altyapılarının çoğunun 30 yılın altında olması nedeniyle yenileme maliyetlerinin çoğunu bu tarihten sonraya erteleyebilir. BNEF’e göre, ABD ve Avrupa’da ise aksine, eskiyen şebekenin bakımı ve iyileştirilmesi bu yıl toplam şebeke harcamalarının yaklaşık yarısını oluşturacak.

Kaynak URL