Carry iştahı yen satışını destekliyor

Japonya Merkez Bankası’nın faiz artışı yapması ülkenin para birimine karşı carry iştahını ortadan kaldırmadı.

Yatırımcılara göre merkez bankasının faiz artışı yapması ve orta vadede sıkılaştırma beklentisi Japonya’nın para birimine karşı carry iştahını ortadan kaldırmadı.

Bugün hala birçok yatırımcı neredeyse maliyetsiz Japon yeni borçlanması gerçekleştirip dolar alarak faiz farkından yüzde 5’ten fazla getiri sağlayabilir.

Nomura International traderı Antony Foster “Yatırımcıların carry takıntısı sürüyor. Japonya Merkez Bankası haziranda faiz artırsa bile bu carry hala sürecek ve piyasalar yen için uzun pozisyon almakta isteksiz davranacak” değerlendirmesini yaptı. Stonex Financial traderı Mingze Wu BOJ’dan gelecek herhangi bir adımın piyasa ivmesine göre çok az ve çok geç kalacağını, carry trade talebinin yenin açığa satışını desteklediğini belirtirken “Dolar-yen için riskler BOJ müdahalesi öncesi seviyelere doğru yukarı yönlü” yorumunu yaptı.

Carry trendine rağmen BOJ’un haziranda 10 baz puan faiz artırma ihtimali yüzde 28 gibi düşük bir oranda fiyatlanıyor. Rabobank stratejisti Jane Foley BOJ Başkanı Kazuo Ueda’nın güvercin bir tondan kaçınmak için dikkatli bir iletişim gerçekleştirmesini bekliyor.

Foley “Ueda ve Japonya Maliye Bakanlığı muhtemelen daha fazla müdahaleye gerek kalmayacağını umacaktır. Ancak Japon ekonomik verileri yumuşak seyrederken, ABD verileri esneklik sinyali verdiği sürece bu garanti edilemez” diye konuştu. Geçen yıl açığa satışı ile %18 carry getirisi sağlanan Japon yeni bu yıl dolara karşı yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti.

Kaynak URL