Çevre Kanunu ile Bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifi Meclise sunuldu

ANKARA (DÜNYA) – Marmara Havzasında yaşanan müsilajın önlenmesine yönelik olarak yerel yönetimlere yeni yükümlülükler getiren düzenlemelerin de yer aldığı Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik öngören 31 maddelik yasa teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu.

Yasa teklifine göre Boğazlar ve Susurluk Havzası dahil Marmara Denizi Havzasında yer alan illerden İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamamında, ileri atıksu arıtma tesisi, arıtma çamuru işleme ve bertaraf tesisi kurmaları ve bunun için temrin planlarını sunmak için mahalli idarelere 6 ay süre verilecek. Bu süre içerisinde temrin planlar sunulmazsa Bakanlık ve Bakanlığın yetkilendireceği ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar bu tesisleri mahalli idareler adına yapabilecek, yaptırabilecek ve bu tesisleri işletebilecek. Ortaya çıkan maliyet mahalli idarelere İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkındaki Kanun gereğince aktarılan paydan tahsil edilecek.

Tarımsal desteklemeler için düzenleme

Yasa teklifiyle tarımsal desteklemelerden yararlanmak için başvuruda bulunduğu halde, mevzuat uyarınca desteklemelerden yararlanabilmek için ibrazı öngörülen makbuz, fatura ve diğer belgelerin gerçeğe aykırı veya usulsüz olduğu gerekçesiyle desteklemeden yararlandırılmayanlar, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığına başvurmaları ve Bakanlık tarafından yapılan incelemede bunların gerçek üretim yaptığının tespit edilmesi halinde hak ettikleri destek ödemesi yapılacak.

 

Kaynak URL