CHP'de ipler Özel'in eline geçiyor, İmamoğlu çıkış arıyor

Genel Başkanlık görevini devraldığı dönemde ‘Emanetçi’ eleştirilerinin hedefi olan Özgür Özel, koltuğunu sağlama almaya başladı. Özel’in yerel seçimdeki başarının ardından parti içindeki elini de güçlendirmesi ise, İBB Başkanı İmamoğlu’nu destekleyen kanatta endişeyle izleniyor.

31 Mart yerel seçimlerinden, önemli bir sandık başarısı ile çıkan CHP, SHP’nin başarılı olduğu 1989 yılından bu yana ilk kez birinci parti olmayı başardı. Ancak CHP kanadında bile beklenmeyen bu başarı, Kılıçdaroğlu’nun devrilmesiyle birlikte CHP’deki yeni kurulan dengeleri altüst etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gölgesinde genel başkanlık koltuğuna oturan Özgür Özel, çizdiği başarılı grafikle “Emanetçi Başkan” imajından sıyrıldı, “CHP Lideri” konumunu güçlendirmeye başladı. Hedefini ise, 2028 yılında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “Cumhurbaşkanı Adaylığı” olarak koydu.

ÖZEL’E DESTEK PARTİ İÇİNDE GÜNDEN GÜNE ARTIYOR

Yerel seçimdeki başarıyla birlikte delegeleri ve CHP Grubunu yanına çekmeyi başaran Özel; partideki dengeleri lehine döndürmeyi başardı. Bu durumun en önemli nedeni ise, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki anayasa kuralı olarak görülüyor. Çünkü Cumhurbaşkanı adayına, grupta yapılan oylama ile milletvekilleri karar veriyor. Seçim sürecine girildiğinde önce cumhurbaşkanı adayının YSK’ya bildirilmesi, ardından da milletvekili listesinin sunulması, genel başkan koltuğunda oturan kişinin elini güçlendiriyor. Bu durum da Özgür Özel’in istediği ismin “Cumhurbaşkanı adayı” olma ihtimalini arttırıyor.

İMAMOĞLU HAREKETE GEÇMEYE HAZIRLANIYOR

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkanlık dönemine son verilmesinde önemli pay sahibi olan Ekrem İmamoğlu’nun ise, Özgür Özel’in partideki ‘Lider’ konumunu güçlendirmesinden memnun olmadığı biliniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP’nin adayı olmak isteyen ancak geri plana itilmeye başlanan İmamoğlu, yeniden partinin parlayan ismi olmak için düğmeye bastı.

BİR AYAĞI İSTANBUL’DA BİR AYAĞI ANKARA’DA

Yerel Yönetimler konusunda atağa geçen İmamoğlu, Genel Merkez’den yeni bir yapılanma talep etti. Hatta basına yansıyan bilgilere göre, İmamoğlu’nun Ankara’da Çukurambar semtinde bulunan ofisinin de yeni yapılacak Genel Merkez’deki bölüme taşınmasına yönelik girişimin başladığı ifade edildi. İmamoğlu’nun bir diğer planı ise Parti Meclisi’nde kendisine yakın isimlerin sayısını arttırmak. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eylül ayında yapılması planlanan tüzük kurultayında “Parti Meclisi seçiminin de yenilenmesi için şimdiden nabız yoklamaya başladı.

1 NİSAN’CILAR FIRSAT KOLLUYOR

CHP’nin 31 Mart’ta seçim yenilgisi almasını ve 1 Nisan’da harekete geçmeyi planlayan ve “1 Nisancılar” olarak adlandırılan parti içi muhalefet ise, Özel-İmamoğlu yarışının kızışmasıyla birlikte yeniden tetikte beklemeye başladı. ‘1 Nisancılar’ın, Eylüldeki tüzük kurultayının seçimli kurultaya dönmesi için harekete geçtiği iddiası parti kulislerinde konuşulmaya başladı.

Kaynak URL