Çin’den 47,5 milyar dolarlık ‘çip fonu’

Çin, çip sektörünün gelişimini desteklemek ve ABD’nin sektördeki büyüme ivmesini kısıtlama çabalarına karşı kendi kendine yeterliliğini sağlamak amacıyla ülkenin en büyük yarı iletken yatırım fonunu kurdu.

Çin, yarı iletken endüstrisini desteklemek için ülkenin en büyük yarı iletken yatırım fonunu kurdu.

Resmi şirket kayıt bilgilerinin yer aldığı sanal platform Tianyancha’ya göre, ‘National Integrated Circuit Industry’ Yatırım Fonu’nun üçüncü aşaması, merkezi hükümet ve Industrial& Commercial Bank of China’nın da bulunduğu çeşitli devlet bankaları ve işletmelerinden 344 milyar yuan (47,5 milyar dolar) topladı. Fon 24 Mayıs’ta kuruldu.

Son yatırım, ABD ile gerilim artarken Çin’de Şi Jinping hükümetinin kendi yarı iletken endüstrisini kurma yolundaki çabasını gözler önüne seriyor.

ABD’de Biden hükümeti Çin’in teknolojik gelişimini yavaşlatmak için Çin’in gelişmiş çip alımlarına kısıtlamalar getirirken Hollanda, Almanya, Japonya ve Güney Kore’nin de Çin’e yönelik ihracat kontrollerini artırmasını istiyor.

Haber sonrası Çin’in en büyük çip üreticisi SMIC’nin hisseleri Hong Kong’ta yüzde 8,1’lik yükseliş kaydetti. Rakibi olan Hua Hong Semiconductor hisseleri de yüzde 10’un üzerinde arttı.

Kaynak URL