"Çok uluslu şirketlere vergi 200 milyar TL getirir"

Vergi Uzmanı Mahmut Aydoğmuş “Çok uluslu şirketlere uygulanacak vergi ile beraber artık Türkiye de globaldeki dijital platformlardan kurumlar vergisi almaya başlayacak. Bütçeye yıllık 200 milyar TL gibi bir hasılatın intikal etmesi söz konusu” dedi.

Türkiye’deki çok uluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi uygulaması ile ilgili çalışmalar sürüyor.

Uygulamanın detaylarını Bloomberg HT’ye anlatan Vergi Uzmanı Mahmut Aydoğmuş “Çok uluslu işletmeler nezdinde küresel asgari kurumlar vergisi uygulamasını OECD 2021 yılında getirmişti. 2023 yılında tüm ülkeler iç mevzuatlarını düzenleyecek, 2024’ten itibaren ise uygulama başlayacaktı. Aslında biz bu konuda biraz geciktik. Yeni bir kanun teklifi muhtemelen önümüzdeki hafta meclise sunulacak” ifadelerimi kullandı.

Bu düzenlemenin en önemli ayağının Google, Netflix, Microsoft, Alibaba, Amazon gibi globaldeki dijital platformlar olduğunun altını çizen Aydoğmuş şu noktalara dikkat çekti:

“Buradaki ana problem çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarından kaynaklı işyerinin tespiti. Dijital platformların bir işyeri sayılıp sayılmaması konusunda süregelen problem 2021’e kadar devam etti.

Yeni düzenleme ile beraber artık Türkiye de globaldeki dijital platformlardan kurumlar vergisi almaya başlayacak. Burada asgari yüzde 15 kazanç üzerinden bir kurumlar vergisi alınması söz konusu. Türkiye’de 100 civarı şirketin vergilendirilmesi öngörülüyor. Bütçeye yıllık 200 milyar TL gibi bir hasılatın intikal etmesi söz konusu.”

Kaynak URL