Cumhurbaşkanı Erdoğan: Romanya ile ticaret hacmi hedefimiz 15 milyar dolar

Son dakika haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ile ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, iki ülke arasında Yüksek Stratejik Ortaklık Mekanizması tesis edildiğini ve ticaret hacmi hedefinin 15 milyar dolar olduğunu belirtti.

Haber Merkezi

Son dakika haberi… 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ile ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, Romanya ile ilişkilerde yeni bir tarihi dönemece girildiğini iki ülke arasında Yüksek Stratejik Ortaklık Mekanizması kurulduğunu ve halihazırda 10 milyar dolar olan ticaret hacminin 15 milyar dolara yükseltilmesinin hedeflendiğini bildirdi. 

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları:

-Türkiye ile Romanya arasında Yüksek Stratejik Ortaklık Mekanizmasını tesis ettik. Yeni bir tarihi dönemece girdik. İlişkilerimizi kapsamlı şekilde ele aldık. Karşılıklı ticaret hacmimiz 10 milyar doları aştı, hedef 15 milyar dolara ulaşmak.

-Romanya’da 19 bin Türk şirketi bu başarıya ve iki ülke arasındaki dostluğa önemli katkılar sağlıyor. Ülkeler arası yatırım 8 milyar dolara yaklaştı. Enerji, savunma ve askeri alandaki iş birliğimiz ilişkilerimizin önemli saç ayaklarından biri. 

-4 adet F-16 savaş uçağımız Romanya hava sahasında mart ayının sonuna dek görev yaptı. NATO müttefiki iki ülke olarak birlikte çalışıyoruz, Bulgaristan’ın da katılımıyla mayın karşı grubunu tesis ettik.

-PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede Romanya’dan beklentilerimizi paylaştık. Türk ve Türk Tatar toplumları aramızdaki dostluk köprüsü. Romen vatandaşlarının ülkemize kimlikle girmelerinin mümkün kılındığını duyurmak istiyoruz. 

-Dünyadaki gelişmeler hakkında da fikir alışverişi yaptık. Bunun başında Gazze ve Filistin geldi. Netanyahu ve gözü dönmüş hükümeti, kendi vatandaşlarının güvenliğini tehlikeye atmak pahasına soykırıma devam ediyor. Müttefikimiz Romanya’nın da uluslararası çabalara katkı vereceğine inanıyorum.

-Savaşta 3. yılına giren Ukrayna’yı da ele aldık. Çatışmaların sona ermesi, Karadeniz’de seyrüsefer güvenliği, gıda güvenliği konusunda önemli çabalar sunduk. 

-Konsey toplantımızda aldığımız kararlar ve imzalanan anlaşmaların hayırlara vesile olmasını istiyoruz. Bir sonraki toplantımız Bükreş’te olacak. Başbakana teşekkür ediyorum.

Romanya Başbakanı Ciolacu’nun açıklamaları:

-2011 yılında ülkelerimiz arasında stratejik ortaklığın test edilmesinden bu yana en önemli ana tanıklık ediyoruz. Romanya ve Türkiye arasındaki ilk ortak toplantıyı gerçekleştirdik. Birçok açıdan ülkelerimizi daha da çok birbirine yaklaştıracak bir adımdır. Romanya’nın hak ettiğini alması ve Türkiye’nin öncelikli olarak ilgi alanına giren bir ülke olmasından gurur duyuyoruz. Türkiye, AB dışındaki ortağımız ve NATO müttefiki, iyi bir komşu ve dosttur. 

 -BAYKAR ürünleri konusunda anlaşma sağlandı. 

 

Kaynak URL