Dondurulan Rus varlıklarının getirisi Ukrayna'ya aktarılacak

G7 liderlerinin, Rusya’nın dondurulan devlet varlıklarından elde edilen faizleri kullanarak Ukrayna’ya 50 milyar dolar aktarılması üzerinde anlaşmaya vardığı belirtildi.

Dünyanın sanayileşmiş 7 büyük ekonomisini bir araya getiren G7 Liderler Zirvesi, dönem başkanı İtalya’nın Borgo Egnazia beldesinde başladı.

Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, G7 liderleri, çok yıllı borç paketini desteklemek amacıyla Ukrayna’nın işgalinden sonra dondurulan Rusya’nın devlet varlıklarından elde edilen faizleri kullanarak Ukrayna’ya 50 milyar dolar aktarılması üzerinde anlaşmaya vardı.

Kaynaklardan biri ise Kanadalı bir hükümet yetkilisinin Kanada’nın girişime 5 milyar Kanada doları (3,6 milyar ABD doları) finansman sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Anlaşmanın orta vadede Ukrayna’ya kritik destek sağlaması ve 2025 ve sonrasındaki finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olması bekleniyor.

G7 ülkeleri, daha önce bakan düzeyinde ele aldıkları dondurulan Rus varlıkları konusunda nihai anlaşmaya varamamıştı.

G7 Liderler Zirvesi’nin ardından yayımlanacak sonuç bildirisine ilişkin de bazı bilgiler İtalyan basınına sızdı. İtalyan ANSA ajansının kaynaklara dayandırdığı haberinde, G7 ülkelerinin, Ukrayna ya da İsrail saldırısı altındaki Gazze’ye yönelik konularda bildiride yer alacak ifadeler konusunda büyük oranda anlaştığını ancak yedili grupta anlaşmazlığın “kürtaja etkili ve güvenli erişimin garanti edilmesinin önemi” hususunda çıktığını yazdı.

Kaynak URL