Emekli ve memur zammı belli oldu

Milyonlarca emekli, memur ve memur emeklisinin alacağı zam Haziran ayı enflasyon ile biraz daha netleşti. Memur ve emekliler beş aylık enflasyon farkına odaklandı. Açıklanan veriye göre işçi emeklisinin zam oranı Haziran ayı itibarıyla 24,73 olarak netleşti. Memur ve memur emeklisi de yüzde 19,30 zam alacak.

Altı aylık enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte, çalışan milyonlarca memur ve emeklinin zam tablosu da netleşti.

TÜİK verilerine göre altı aylık enflasyon 24,73 olarak gerçekleşti. Böylece emeklilerin alacağı zam 24,73 oldu.

TÜİK verilerine göre emeklilerin alacağı zam beş aylık yüzde 24,73 olurken memur ve memur emeklisinin zammı da yüzde Memur ve memur emeklisi de yüzde 19,30 olarak hesaplandı.

Altı aylık fark ne kadar oldu?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, Mayıs ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,37 olarak açıklanırken Haziran ayında bir yılın en düşük aylık enflasyon verisi açıklandı. TÜİK Haziran aylık enflsayon verisini yüzde 1,64 olarak hesapladı.

TÜİK verilerine göre enflasyon verileri Ocak ayı için yüzde 6,70, Şubat ayı için yüzde 4,53, Mart ayı için 3,16 ve Nisan ayı için 3,18 olarak gerçekleşmişti.

Bu gelişmelerin ardından Haziran ayı işçi emeklisinin alacağı zam oranı yüzde 24,73 olarak belirlendi.

Milyonlarca işçi emeklisi zam alamayabilir

Temmuzda işçi ve Bağ-Kur emeklilerine 6 aylık enflasyon oranında artış yapılması 5510 Sayılı Yasa’nın gereği gerçekleşiyor. Çünkü kök aylıkları 10 bin TL’nin altında olan emeklilerin aylıkları Hazine tarafından 10 bin TL’ye tamamlanıyor. Böylece en düşük emekli aylığı emeklinin kendisi için 10 bin TL oluyor. Dul ve yetimler için çok daha düşük. Ancak emekli aylıkları artışı tamamlanan aylığa değil kök aylığa yapılıyor.

Kök aylıkları 10 bin TL’nin altında olan emekli sayısının 3,6 milyon olduğu tahmin ediliyor. Eğer Temmuz ayında emekli aylıklarına yapılacak zam kök aylıklara yapıldı ve en düşük aylıklar yani 10 lira olan aylıklar resmi enflasyon kadar artırmadığı için milyonlarca emekli sıfır zam veya resmi enflasyondan bile düşük oranda zam almış olacak.

Örneğin kök aylığı 8 bin lira olan bir emekli yüzde 24,73 zam alırsa aylığı bin 978 lira artışla 9 bin 978 lira olarak ve 10 bin liraya tamamlanacak. Zaten şu anda 10 bin lira aldığından maaşında herhangi bir artış olmayacak.

Memur ve memur emeklisi ne kadar olacak?

Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyorlar.

Toplu sözleşme zammına göre memur ve memur emeklileri Temmuz ayında yılın 2. zammını alacak.

Memur ve memur emeklisi ilk altı için toplu sözleşme ile yüzde 15 zam almışlardı. Memurlar ilk altı ay enflasyonun yüksek çıkması halinde aldıkları zam ile enflasyondan doğan farkı alacak. Ayrıca yine toplu sözleşmeden doğan ikinci altı için yüzde 10’luk zam alacak.

Haziran sonu itibarıyla memur ve memur emeklisinin ikinci altı aya için alacağı rakam yüzde 17,38 olarak netleşmiş durumda.

Kaynak URL