Emtiada Çin iyimserliği

Dünyanın en büyük emtia ithalatçısı Çin’e yönelik iyimserlikle demir cevherinden bakıra kadar birçok emtia yükseldi.

Çin Başbakanı Li Qiang’in Çin’in ikinci çeyrek ekonomik büyümesinin ilk çeyrekteki büyümeden daha yüksek olacağını söylemesi ve daha fazla teşvik mesajı vermesi emtia piyasasını da hareketlendirdi.

Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Li, iç talebi desteklemek amacıyla daha pragmatik, efektif önlemler alınacağını söyledi. Açıklamanın ardından demir cevheri yüzde 3’e yakın yükseldi.

Sanayi metalleri yıl başında Çin ekonomisinin pandemi sonrası yeniden açılmasıyla ralli yapmış, ancak ülkede imalat ve emlak sektörlerindeki sorunlarla ralli bu çeyrekte duraksamıştı. Çin Merkez Bankası bu ay ekonomiyi canlandırmak için faiz indirimi yapsa da yatırımcılar daha fazla adım atılmasını bekliyor.

Londra Metal Borsası’nda bakır yüzde 0,6 artışla ton başına 8,438.50 dolardan işlem görürken alüminyum, çinko ve nikel yüzde 1’den fazla yükseldi.

Singapur’da demir cevheri yüzde 2,9 artışla ton başına 112,25 dolardan işlem gördü.

Navigate Commodities Yöneticisi Atilla Widnell daha fazla teşvik beklentisiyle yükseliş yaşandığını belirterek “Çin’e yönelik aşırı iyimserlik, yukarı yönlü fiyat şoklarına neden olabilir. Bu yükseliş de satış fırsatı yaratabilir” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak URL