Euro Bölgesi'nde enflasyon piyasa beklentilerinden az geriledi

Euro Bölgesi’nde Şubat ayında enflasyon ilk okumaya göre yıllık bazda yüzde 2,5’lik artış beklentisine karşın yüzde 2,6 geldi.

Euro Bölgesi enflasyonu Şubat ayında beklenenden daha az gerileyerek faiz oranlarını düşürmek için acele etmek istemeyen Avrupa Merkez Bankası yetkililerini destekledi.

Eurostat verilerine göre; bölgede tüketici fiyatları Şubat ayında yıllık bazda yüzde 2,6 arttı. Bloomberg’in ekonomistlerinin yaptığı ankette medyan beklentisi yüzde 2,5’lik bir artış olacağı yönünde gerçekleşiyordu.

Söz konusu dönemde aylık bazda yükseliş ise beklentilere paralellik göstererek yüzde 0,6 oldu.

Gıda ve enerjinin dahil edilmediği çekirdek enflasyon da öngörülenden daha az gerileyerek yüzde 3,1 oldu.

Almanya, Fransa ve İspanya’da düşüşler yaşanırken, İtalya Cuma günü enflasyonun değişmeyerek yüzde 0,9 olduğunu açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel Şubat ayı içerisinde yaptığı açıklamada Merkez Bankalarını takip ederek değil, verileri izleyerek adım atacaklarını belirtmişti. Nagel yılın ikinci çeyreğindeki kritik verileri görmeden bankanın erken indirim yapmaması gerektiğini ifade etmişti. Ayrıca Nagel erken faiz indiriminin enflasyon hedefinin tutturulmamasına neden olabileceği ve faizlerin yeniden artması gerekebileceği uyarısında da bulunmuştu.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ise faiz indirme konusunda Fed’den önce hareket edip edemeyeceği sorulduğunda, kurumunun bağımsızlığını vurgulamıştı.

Kaynak URL