Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon beklentileri aştı

Euro Bölgesi’nde TÜFE Mayıs’ta beklentilerin üzerinde yıllık yüzde 2,6 artış gösterdi.

Euro Bölgesi’nde enflasyon beklenenin üzerinde arttı ve söz konusu veriler Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz oranlarına ilişkin görünümünü daha da bulanıklaştırdı.

Eurostat verilerine göre, Euro Bölgesi’nde TÜFE Mayıs’ta aylık yüzde 0,2 arttı. Diğer taraftan Avrupa’da tüketici fiyatları Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 2,6 yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentileri yüzde 2,5 artış olması yönündeydi.

Euro Bölgesi’nde çekirdek TÜFE ise Mayıs’ta yıllık yüzde 2,9 arttı. Beklenti ise yüzde 2,7’di.

Hizmet sektörünü yüzde 2,6 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,8 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 0,3 ile enerji ürünleri izledi.

AB uyumlu verilere göre enflasyon mayısta Belçika’da yüzde 4,9, Hırvatistan’da 4,3, Portekiz’de 3,9, İspanya’da 3,8, Almanya’da 2,8, Fransa’da 2,7 ve İtalya’da yüzde 0,8 olarak tespit edildi.

AMB yetkilileri, fiyat artışının tarihi yükselişinin ardından yüzde 2 hedefine doğru gerilemesi nedeniyle dengesiz bir yol izlenebileceği konusunda uyarmıştı. Öte yandan AMB Baş Ekonomisti Philip Lane bu hafta, enflasyonun bu yıl “sıçrayacağı” öngörülse bile para politikasını daha az kısıtlayıcı hale getirmenin uygun olacağını söylemişti.

Kaynak URL