Goldman ve Nomura'dan İngiltere analizi: Muhtemelen zirveyi gördü

Goldman Sachs ve Nomura analistleri İngiltere’de beklentilerin oldukça altında gelerek sürpriz yapan enflasyon verileri sonrasında ülkede faizlerin muhtemel zirvesini gördüğünü belirtti.

Goldman Sachs ve Nomura, enflasyonun beklenmedik bir şekilde düşmesi ve yatırımcıların Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faiz artırımına yönelik beklentilerden geri adım atmasının ardından İngiltere’de faiz oranlarının muhtemelen çoktan zirveye ulaştığını söyledi.

Goldman ekonomistleri Ibrahim Quadri ve Sven Jari Stehn, Ağustos ayında ülkede yıllık enflasyonun yüzde 6,7’ye düşmesinin “aşağı yönde anlamlı bir sürpriz” olduğunu söyledi.

Nomura’nın kıdemli BOE uzmanı George Buckley de görüşünü tersine çeviren bir not yayınladı.

Buckley Çarşamba günü yayınladığı bir notta, “İngiltere enflasyon verileri bu sabah keskin bir şekilde düştü ve zayıf hizmet sektörü ivmesi itici güç oldu. Geçtiğimiz ay neredeyse tamamen zayıflayan ekonomik verilerle birlikte, BOE kararına ilişkin görüşümüzü değiştirmeye karar verdik ve şimdi oranlarda değişiklik beklemiyoruz.” dedi.

İngiltere’de enflasyon Ağustos’ta sürpriz yaptı

İngiltere’de enflasyon Ağustos ayında hız keserek yüzde 6,7 düzeyinde gerçekleşti.

Bir önceki ayda TÜFE yıllık bazda yüzde 6,8 artış göstermişti.

Ülkede, TÜFE Ağustos’ta aylık bazda ise yüzde 0,3 arttı.

Enerji, gıda ve tütün ürünlerinin hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise ağustosta yıllık bazda yüzde 6,2 olarak açıklandı. Çekirdek enflasyon bir önceki ayda yıllıkta yüzde 6,9 düzeyinde idi.

Ülkede gıda ve alkolsüz içecek fiyatları ağustos ayında yıllık bazda yüzde 13,6 yükseliş kaydetti. Gıda fiyatlarındaki artış bir önceki ayda yüzde 14,9 düzeyinde gerçekleşmişti.

Kaynak URL