Hindistan piyasalarında 'seçim' kasırgası

Hindistan’da Başbakan Modi’nin partisi BJP’nin seçimlerde çoğunluğu sağlamayacağına dair sinyallerle borsalarda sert düşüş yaşandı. Para birimi ve tahviller de düştü.

Hindistan’da sandık çıkış anketlerine göre mevcut Başbakan Narendra Modi’nin tek başına iktidar olamayacağı sinyaliyle hisse senedi piyasalarından 386 milyar dolarlık çıkış gerçekleşti.

Nifty 50 Endeksi Mumbai’de yüzde 5,9 düştü ve 4 yıldan uzun sürenin en kötü performansını kaydetti. Para birimi rupi bir yılın en büyük düşüşünü kaydetti. 10 yıllık tahvil getirisi 8 baz puan artışla yüzde 7,03’e yükseldi. Bu, Ekim’den beri en büyük artış oldu.

Modi’nin beklentinin aksine çoğunluğu sağlayamaması, hükümetin büyüme için kritik olarak görülen zorlu reformları yapabilme kapasitesine dair soru işaretlerini artırabilir.

Başbakan Modi, 19 Nisan’da başlayan ve yaklaşık 6 hafta süren 7 aşamalı genel seçimlerde 400 koltuğu kazanacaklarını belirtmişti.

UBS Group Stratejisti Sunil Tirumalai “Modi’nin partisi BJP’nin çoğunluğu sağlamaması durumunda pazarlık gücü koalisyonun elinde olacak. Piyasalarda bundan sonraki senaryolar geçen haftaya kıyasla negatif olabilir” değerlendirmesini yaptı.

BSE’deki şirketlerin toplam değeri 386 milyar dolar eriyerek 4,73 trilyon dolara geriledi.

Nifty endeksi gün içinde yüzde 8,5 kadar düşerek Mart 2020’den beri en sert düşüşü kaydetti. 2004 yılındaki seçimlerde BJP’nin sürpriz yenilgisi de piyasalarda çalkantıya neden olmuş, Borsadaki sert düşüş nedeniyle devre kesici uygulanmıştı.

Kaynak URL