İhracatçı TCMB'nin reeskont adımını nasıl yorumladı?

TİM Başkanı Mustafa Gültepe “Faiz oranlarının yüzde 40 olduğu bir noktada Merkez Bankası reeskont kredilerinin aynı kalması üretime, ihracata ve istihdama verilen değeri gösteriyor” dedi.

TCMB ihracat reeskont kredisinde iskontoyu azami yüzde 25,93’te sabit tutu. TİM Başkanı Mustafa Gültepe kararı olumlu karşıladıklarını belirtti.

TCMB’nin faiz kararının ardından Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulunan Gültepe “Krediye ulaşma konusunda sorunların yüzde 90-95’i çözüldü. Son dönemlerde faiz oranlarındaki artışla sanayiciler, üreticiler reeskont kredi faizlerinin yüksekliğinden şikayet etmeye başlarken, takdire şayan bir kararla mevcut üretici ve ihracatçı ve uzun vadeli yatırımlarda olan faiz oranlarının değişmemesi bizim açımızdan önemli bir motivasyon kaynağı oldu” dedi.

Sahanın sözünün dinlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Gültepe “Enflasyonla mücadele topyekun olmalı. Faiz oranlarının yüzde 40 olduğu bir noktada Merkez Bankası reeskont kredilerinin aynı kalması üretime, ihracata ve istihdama verilen değeri gösteriyor” diye konuştu.

Gültepe “TL’de reel değerleme ile enflasyonla mücadele mesajı verilmiş oldu. Enflasyon oranında kurun paralel artması bizlere önümüzdeki dönemde koymuş olduğumuz hedefleri çok daha kolay yakalama fırsatı verecektir. 2023 yılını 255 milyar doların üzerinde bir ihracatla kapatacağız” diye konuştu.

Kaynak URL