İlk çeyrekte büyümeyi yine tüketim sürükledi

Tüketim ve sanayi tarafından gelen yılın ilk çeyreğine ilişkin veriler büyümede tüketiminin katkısının yine ilk sırada olduğunu gösterdi.

Türkiye ekonomisinde yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme tablosu Mayıs sonunda belli olacak, fakat öncü göstergeler ekonomide tüketimin katkısının yine ön sıralarda yer alacağını gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun ilk çeyreğe ilişkin sanayi üretim ve perakende satışlar istatistiklerinden yapılan hesaplamaya göre tüketim ile üretim arasında tüketim lehine önemli bir makas oluştu.

Bloomberg HT’nin hesaplamalarına göre arındırılmamış verilere göre sanayi üretimi ilk çeyrekte yüzde 5,3 arttı. Buna karşın perakende satışlarındaki artış yüzde 19,2 olarak kaydedildi.

Bir önceki çeyrekte de Türkiye ekonomisini tüketim sürüklemişti. TÜİK’in verilerine göre Türkiye ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 4 büyürken tüketimin büyümeye katkısı 6,7 puan olmuştu. Buna karşın net ihracattan 0,6 puan, stoklardan ise 5 puan olumsuz etki gelmişti.

TCMB de ilk çeyrekte dirençli tüketime dikkat çekmişti

Türkiye ekonomisinde ilk çeyrekte talep görünümüne Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyon raporunda da dikkat çekilmişti.

Raporda 2024 yılının ilk çeyreğinde yurt içi talepteki dirençli seyrin sürdüğü ve perakende satış ve ticaret satış hacim endeksleri ile kartla yapılan harcamaların ilk çeyrekte tüketimde ivmelenmeye işaret ettiği belirtilmişti.

Bayram tatilinin bir miktar belirsizlik oluşturduğunu ifade eden TCMB ikinci çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin ise iç talepte ilk çeyreğe kıyasla daha ılımlı bir görünüm ima ettiğini vurgulamıştı.

TCMB’ye göre Nisan ayında kartla yapılan harcamalar reel bazda zayıflarken, imalat sanayi firmalarının geleceğe yönelik yurt içi sipariş beklentileri de, çeyreklik bazda gerilemeye devam etti. Öte yandan, tüketim malları ithalatı nisan ayında artış kaydederek bu görünümden ayrıştı.

Kaynak URL