İngiltere Merkez Bankası faizi sabit tuttu

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Haziran ayında politika faizini beklentiler dâhilinde yüzde 5,25’te sabit bıraktı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini yüzde 5,25’te sabit bırakarak değişikliğe gitmedi.
Merkez bankasının, Haziran ayındaki para politikası tartışmalarının ardından gösterge faiz oranını üst üste yedinci kez yüzde 5,25’te (2008’den bu yana en yüksek seviye) sabit tutması bekleniyordu.

İngiltere’de Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 2 olarak kaydedildi. Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 2,3 olmuştu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 2’ye gerileyeceği yönündeydi.

Mayıs ayındaki yıllık enflasyon Temmuz 2021’den bu yana en düşük yıllık enflasyon oldu.

Aylık olarak bakıldığında da pozitif bir tablo görüldü. Verilere göre Mayıs ayında aylık enflasyon yüzde 0,3 oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi aylık fiyat artışlarının yüzde 0,4 olacağı yönündeydi. Aynı dönemde çekirdek enflasyon yüzde 3,5’e gerileyerek piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşti. Nisan ayında ülkede çekirdek enflasyon yüzde 3,9 olarak kaydedilmişti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından, enflasyondaki düşüşü “harika bir haber” olarak değerlendirdi ve 4 Temmuz’daki seçimleri İşçi Partisi’nin kazanması halinde enflasyonun yeniden yükselebileceğini söylemişti.

İngiltere’deki enflasyonun Almanya, Fransa ve ABD’den daha düşük seviyede olduğunu dile getiren Sunak, “Başbakan olduğumda yüzde 11 olan enflasyona karşı kararlı adım attık. Planımıza sadık kaldık ve şimdi ekonomi önemli bir aşama kaydetti. Bu ilerlemeyi İşçi Partisi ile riske atmayalım.” ifadelerini kullandı.

Kaynak URL