İngiltere'de enflasyon üzerinde hizmet baskısı

İngiltere’de Nisan ayında tüketici fiyatları hizmet grubundaki katılık dolayısıyla piyasa beklentilerden daha yavaş gerileme kaydetti.

İngiltere’de enflasyon Nisan’da beklenenden daha az düşerek İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) gevşeme döngüsü konusunda soru işaretlerini artırdı.

Ülkede tüketici fiyat endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,3 arttı. MArt ayında yıllık enflasyon yüzde 3,2 olarak kaydedilmişti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ise Nisan ayında yıllık artışın yüzde 2,1 olması yönündeydi.

Aylık olarak bakıldığında fiyatların yüzde 0,3 arttığı izlendi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,1 düzeyindeydi. Mart ayında ise aylık enflasyon yüzde 0,6 olarak gerçekleşmişti.

Çekirdek enflasyon göstergeleri de beklentilerin üzerinde bir gerçekleşmeye işaret etti. Nisan ayında İngiltere’de yıllık çekirdek enflasyon yüzde 3,9 ile yüzde 3,6’lık beklentiyi aştı.

Enflasyon şu anda 2021 yazından bu yana en düşük seviyede olsa da, fiyat baskılarının devam ettiğine dair verilerin BOE Başkanı Andrew Bailey ve meslektaşlarını 16 yılın en yüksek borçlanma maliyetlerini gevşetme konusunda daha isteksiz hale getirmesi muhtemel görünüyor.

Nisan ayındaki düşüşte, tüketicileri doğalgaz ve elektrik maliyetlerindeki keskin hareketlerden korumak için tasarlanmış bir mekanizmanın etkili olduğu görüldü. Nisan ayı, cep telefonu sözleşmeleri gibi pek çok faturaya yıllık zamların bu ayda uygulanması nedeniyle kritik bir ay olarak görülüyordu.

Bailey Salı günü yaptığı açıklamada Nisan ayı enflasyonunda “oldukça büyük bir düşüş” beklediğini ve bu düşüşün “daha önce olduğundan hedefe çok daha yakın” olacağını söylemişti.

Başbakan Rishi Sunak geçen yıl enflasyonu düşürmeyi temel hedeflerinden biri haline getirmiş olsa da, fiyat baskılarının hafiflemesi iktidardaki Muhafazakar Parti’nin anketlerdeki konumunda bir iyileşmeye yol açmadı. Son anketler İşçi Partisi’nin yaklaşık 20 puan farkla önde gittiğini gösterdi.

BOE, fiyat baskılarının beklediği gibi soğuması halinde bu yaz faiz oranlarını düşürebileceğinin sinyalini vermişti.

Kaynak URL