İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin’i resmen tanıdı

İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin devletini resmen tanıdığını bildirdi. İspanya Başbakanı Sanchez “Bu hepimizin istediği barışın sağlanması için de bir adımdır” dedi.

Norveç, İrlanda ve İspanya hükümetleri, geçtiğimiz hafta Filistin’i devlet olarak tanıyacaklarını duyurmalarının ardından 28 Mayıs itibariyle Filistin devletini resmen tanıdı.

İspanya’da sol koalisyon hükümeti, Bakanlar Kurulu toplantısında Filistin devletinin resmi olarak tanınması kararını onayladı.

İspanya’nın Ukrayna’da olduğu gibi Filistin’de de ‘uluslararası insan haklarına saygı ve uluslararası hukuka uygunluğu’ savunduğunu kaydeden İspanya Başbakanı Sanchez, ülkesinin her zaman BM İnsan Hakları Sözleşmesi’ni savunacağının altını çizdi.

Sanchez “Filistin Devleti’nin tanınması sadece, Filistin halkının meşru talebi olan tarihi bir adaletin yerine getirilmesi değildir, aynı zamanda hepimizin istediği barışın sağlanması için de bir adımdır.” şeklinde konuşan Sanchez, “Bu, barış geleceğinin sağlanması, Filistin devletinin İsrail devleti ile birlikte barış ve güven içinde yaşaması için hepimizin tek olasılık olarak gördüğü yolda ilerlemektir.” dedi.

Filistin’in uluslararası toplum tarafından tanınmasının önemine değinen Sanchez, şunları söyledi:

“Geçmişte de söylediğimiz gibi bu karar kimseye karşı değildir, özellikle de İsrail’e karşı değildir. İsrail halkı dost bir halktır ve saygı duyuyoruz. Onlarla en iyi ilişkileri kurmak istiyoruz. Bu karar, aynı zamanda, iki devletli çözüme karşı olan Hamas’a da tam olarak karşıdır. İspanya ilk andan itibaren tüm kararlılığıyla 7 Ekim’deki Hamas’ın saldırılarını kınamıştır. Bu bizim terörizmle mücadeledeki vaadimizin de bir göstergesidir.”

İrlanda: Dublin ve Ramallah arasında diplomatik ilişkiler kurulacak

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, ülkesinin Filistin devletini resmen tanıdığını duyurarak, “Filistin’in tanınması bir sürecin sonu değil, başlangıcıdır. Barış arayışına ve Filistin devletinin inşasına destek vermeye derinden bağlıyız” ifadesini kullandı.

İrlanda, Filistin’e bir büyükelçi atayacaklarını açıkladı. Hükümet, “Dublin ve Ramallah arasındaki tüm diplomatik ilişkiler kurulacak” açıklamasını yaptı.

Norveç: 30 yıldır Filistin devletinin en güçlü savunucularından biriyiz

Daha önce İrlanda ve İspanya ile birlikte Filistin’i tanıyacağını belirten Norveç de resmen Filistin devletini tanıdı.

Norveç Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, ülkesinin Filistin devletini resmen tanıdığı bu “özel günü” Norveç-Filistin ilişkileri açısından bir dönüm noktası olarak niteledi.

İki devletli çözüm konusunda İsrail’in “yapıcı taahhütte” bulunmamasını eleştiren Eide, ülkesinin “30 yılı aşkın süredir Filistin devletinin en güçlü savunucularından biri” olduğunu vurguladı.

Kaynak URL