Japon banka tahvil pozisyonunda terse düştü

Japon Norinchukin Bank, bu hafta elindeki 63 milyar dolarlık düşük getirili ABD ve Avrupa tahvillerini satacağını açıklayarak piyasaları şaşırttı.

Ülkenin teminatlı kredi senedi (CLO) devi olarak bilinen 357 milyar dolarlık banka, kararına gerekçe olarak, kısa vadeli borçlanma maliyetlerinin artmasıyla söz konusu tahvillerin karsız hale gelmesini gösterdi.

Borsaya kote olmayan banka, içinde bulunduğumuz mali yıldaki zararının 1,5 trilyon yene ($9,5 milyar) ulaşabileceği uyarısında bulundu. Bu, bir aydan kısa bir süre önce yapılan tahminin üç katına işaret ediyor. Norinchukin ve Japon hükümeti bankanın bu kayıpları telafi edebileceğine güvendiklerini açıklasalar da, bu durum ABD’de Silicon Valley Bank’ın çöküşünden 15 ay sonra küresel finansal sistemde hala gizlenmiş riskler olabileceğinin bir göstergesi oldu.

Fed ve diğer merkez bankalarının faiz indirimleri konusunda acele etmeyeceklerini açıklaması, daha agresif gevşeme adımlarına yönelik pozisyon alan yatırımcıları ters köşeye düşürdü.

Robeco Group stratejisti Philip McNicholas, “Faiz riskini hedge etmemiş olmaları şaşırtıcı. Bu, Fed ve ECB’nin faiz indirimlerine dair yüksek inançları olduğu ve başlangıçta bunun sadece geçici bir gecikme olduğunu düşünmelerinden kaynaklanmış olabilir” dedi.

Kaynak URL