Japonya'da negatif faizden çıkış arayışı

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) son toplantısına ilişkin özetlere göre yetkililer geçen ayki para politikası toplantısında negatif faiz rejiminden olası bir çıkışa yönelik politika seçeneklerini ele aldı.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikası kurul üyeleri geçen ay gerçekleştirdikleri toplantıda negatif faiz rejiminden olası bir çıkışa yönelik politika seçeneklerini tartıştı.

30-31 Ekim tarihli toplantıda politika faizini eksi yüzde 0,1 ile değiştirmeyen BOJ, uzun vadeli getirilerin daha yüksek seviyelere çıkmasına izin verecek bir adım atmıştı.

Bankadan yapılan açıklamada 10 yıllık tahvil getirisi kontrolünde daha esnek bir yaklaşım benimseneceği belirtilmiş, yüzde 1’in referans noktası olarak alınacağı ifade edilmişti.

Özetlere göre pek çok üye, devam eden teşvik ihtiyacı nedeniyle getiri eğrisi kontrolünde ayarlama yapmanın uygun olduğunu belirtirken, bir üye de bu hareketin gelecekte negatif faiz politikasından yumuşak bir çıkışa yardımcı olacağının sinyalini verdi.

Bir üye, “Getiri eğrisi kontrolünde esnekliğin artması, yalnızca olası bir çıkıştan önce yan etki riskinin azaltılması açısından değil, aynı zamanda gelecekteki çıkıştan sonra parasal gevşemeyi sürdürürken para politikasının normalleşmesine sorunsuz bir şekilde devam edilmesi açısından oldukça olumlu” dedi.

Yorumlar, politika yapıcıların, BOJ’un 2016 başında benimsediği negatif faiz politikasından kademeli çıkışa yönelik görüşlerini şekillendirmeye başladıklarına işaret etti.

Kaynak URL