Küresel piyasalar tatilden iştahla dönüyor

ABD ve İngiltere piyasaları tatilden dönerken hisse senetlerinde yükseliş sinyalleri geldi. Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı düşüşünü üçüncü gününe taşıyor. 

İngiltere ve ABD piyasalarının kapalı olduğu pazartesi gününün ardından Salı günü Asya Pasifik endeksleri pozitif seyretti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong, Güney Kore ve Tayvan hisseleriyle yükseldi. Çin gayrimenkul sektörü hisseleri Şanghay şehrinde yeni mortgage teşviklerinden destek buldu. Japonya ve Avustralya endeksleri ise hafif ekside.

ABD hisse vadelileri tatilden pozitif bir dönüşe işaret ediyor, S&P 500 vadelileri yüzde 0,2 artıda. Doların gelişmiş ülke para birimleri karşısındaki düşüşü üçüncü güne girdi. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 kayıpla 1.246 puan seviyesinde. Tahvil piyasaları sakin. ABD 10 yıllık getirisi yüzde 4,46’da yatay seyrediyor.




  • WALL STREET’TE T+1 DÖNEMİ BAŞLIYOR

AMB Başekonomisti Lane’den faiz indirimi açıklaması

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Haziran ayında faiz indirimine hazırlanırken bankanın AMB Başekonomisti Philip Lane ABD’den önce indirimlere başlamanın sorun yaratabileceği endişelerinin yersiz olduğunu belirtti.

Financial Times’a konuşan Lane “Büyük sürprizleri bir kenarda bırakırsak mevcut durumda en üst düzeydeki faizleri indirmek için yeterli sebep var” açıklamasını yaptı.

Euro Bölgesi’nde ABD’ye göre daha hızlı enflasyon düşüşünde enflasyonun öncesinde Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ortaya çıkan enerji şokuyla yükselmesinin payı olduğunu belirten Lane “Savaş ve enerji sorunuyla uğraşmak maliyetli oldu. Ancak ilk adım olarak faiz indirimlerine başlamak para politikasının doğru zamanlamayla enflasyonu indirebildiğinin bir göstergesi oldu. Bu bağlamda başarılı olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.

Bazı güvercin AMB üyeleri haziran faiz indirimiyle de yetinmeyebilir. Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy Pazartesi yaptığı açıklamada Temmuz faiz indirimi seçeneğinin de dışlanmaması gerektiğini söylemişti.

Henüz dünyadaki en büyük ekonomilerin merkez bankaları parasal gevşemeye başlamasa da Euro Bölgesi dışındaki Avrupa ülkelerinden İsviçre, İsveç, Çekya ve Macaristan faiz indirimleri gerçekleştirmişti.

Kaynak URL