Küresel piyasalarda ABD-Asya ayrışması

ABD endeksleri yeni rekorlara ulaşırken Asya Pasifik hisseleri geriledi. Fransa-Almanya getiri farkı 2017’den beri en yüksek seviyeye çıktı. 

Fed kararı sonrası ABD ve Asya Pasifik hisse senetlerindeki ayrışma haftanın son işlem gününe de yansıdı.

ABD’de S&P 500 endeksi teknoloji hisselerinin öncülüğünde Perşembe gününü yüzde 0,2 yükselişle kapatarak 5.434 puanla yeni rekor seviyeye ulaştı. S&P 500 vadelilerinde ılımlı da olsa pozitif hava devam ediyor.

MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0,4’e kadar kayıp yaşarken Hang Seng ve CSI 300 geriledi. Japon endeksleri ise olumlu ayrıştı.

ABD’de ÜFE verisinin enflasyonist baskıların azaldığına işaret etmesinin ardından tahviller yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi Perşembe yüzde 4,3’ün altına geriledi. Perşembe günkü yedi baz puanlık düşüşün ardından yeni işlem gününde söz konusu getiri yüzde 4,2597 seviyesinde. 22 milyar dolarlık ABD 30 yıl tahvil ihalesine gelen güçlü talep de yükselişte rol oynadı.

Yen BOJ açıklamasıyla düştü

Japonya Merkez Bankası (BOJ) faizleri sabit tutarken tahvil alımlarını düşürmeye yönelik planlama yapacağını belirtti ve Temmuz ayı toplantısına kadar tahvil alımlarında değişiklik yapmayacağını açıkladı.

BOJ, ekonomistlerin öngörüsüne paralel olarak politika faizini yüzde 0-yüzde 0,1 bandında tuttu. Tahvil alımlarının düşürülmesine yönelik net bir plan ortaya konulmaması ise yeni dolar karşısında zayıflattı.

BOJ’dan yapılan açıklamada tahvil alımların düşürülmesinin bir, iki yıllık plan çerçevesinde yapılabileceği belirtildi. Ancak bir üyenin tahvil alımların düşürülmesine karşı çıkması henüz oybirliği ile net bir planın ortaya koyulamayacağının da göstergesi oldu. Tüm bu gelişmeler gölgesinde sabah saatlerinde yen dolara karşı yüzde 0,5 gerilerken dolar/yen 158 seviyesini test etti.

Kaynak URL