Küresel piyasalarda Çin baskısı

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de perakende satışlar büyümenin tüketim cephesindeki zayıflığı ortaya koydu. Riskli varlıklar Asya hisseleri Çin verileri sonrası düşüşte. 

Çin ekonomisinin özellikle tüketim cephesinde zayıflık sinyalleri vermesi Asya hisselerini bu sabah aşağı çekti.

MSCI Asya Pasifik endeksi altı işlem gününde ilk kez düşüş yaşarken Çin, Avustralya ve Güney Kore endeksleri düşüşte öne çıktı. Asya düşüşleri Amerikan endekslerindeki kaybı takip etti.

Perşembe günü Dow Jones endeksi bir ara tarihi 40 bin seviyesini aşsa da günü hafif kayıpla tamamladı. ABD vadelileri yatay.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 yükselişle 1.247 puanda. Gelişmiş ülke para birimlerinde dolara karşı kayıplara Japon yeni öncülük ediyor. Yen, Japonya Merkez Bankası’nın tahvil alım miktarında değişiklik yapmamasıyla dolara karşı yüzde 0,3 zayıfladı.

Asya işlemlerinde ABD 10 yıllık tahvil getirisi fazla değişim göstermedi ve burada yüzde 4,37 seviyesi korundu.




  • AMB ÜYESİNDEN FAİZ İNDİRİMİ AÇIKLAMASI

Çin verileri dengesiz büyüme sinyali verdi

Çin’de sanayi üretiminin hızlanması, buna karşın perakende satışların 2022’den bu yana en yavaş hızda büyümesi ülkenin ekonomik toparlanmasının dengesiz seyrettiğini ortaya koydu.

Ülkede perakende satışlar Nisan ayında yüzde 2,3 arttı ve bu veri Mart ayındaki yüzde 3,1’lik artış ile yüzde 3,7’lik ekonomist beklentisinin altında kaldı.

Sanayi üretimi büyümesi ise yüzde 6,7 ile beklentileri aştı. Yatırımlar tarafı da iki zıt tabloyu ortaya koydu. Sabit yatırımlar yüzde 4,2 büyürken, gayrimenkul geliştirme yatırımları yüzde 9,8 daraldı.

Veriyi Bloomberg’e yorumlayan Macquarie Group Çin Ekonomisti Larry Hu, büyüme kompozisyonundaki bu farklılıkları gidermek için hükümetin adım atabileceğini, ancak politikada önemli bir değişiklik beklemediğini dile getirdi.

Öte yandan Çin ekonomisinin aşil topuğu gayrimenkul sektöründe kan kaybı sürüyor. Çin’de 70 şehirdeki yeni konut fiyatları yüzde 0,58, ikinci el konut fiyatları ise yüzde 0,94 düştü. İki düşüş de son 10 yılın en sert değer kaybını yansıttı.

Bloomberg’e konuşan konuya yakın kaynaklara göre Çinli yetkililer aşırı konut stokunu azaltmak için görüşme yaptı. Görüşmede kamunun milyonlarca evi satın alma planı masaya yatırıldı.

Kaynak URL