Küresel piyasalarda denge durumu

ABD büyümesinin tüketim etkisiyle aşağı yönlü revize edilmesinin ardından ABD endeksleri düştü, Asya endeksleri ise yükseldi.

ABD büyümesinin tüketim harcamaları etkisiyle aşağı yönlü revize edilmesinin ardından Wall Street endeksleri teknoloji şirketleri etkisiyle kayıp yaşadı.

Nasdaq Bileşik’te düşüş yüzde 1’i aşarken S&P 500 Perşembe gününü yüzde 0,6 ekside kapattı. Amerikan hisse vadelileri haftanın son işlem gününde kayıp yaşıyor, S&P 500 yüzde 0,2 düşüşle işlem görüyor.

Asya’da ise ABD ve Çin’de büyümeye ilişkin zayıf sinyaller politika desteği beklentilerini artırırken endeksler yükseldi. Üç gün üst üste gerileyen MSCI Asya Pasifik endeksi, Hong Kong, Japonya ve Avustralya öncülüğünde haftalık kaybının bir kısmını sildi. Asya hisse yükselişinde zayıf dolar ve düşen tahvil getirileri de etkili oluyor.

Perşembe gününü yüzde 0,2 ekside tamamlayan Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah 1.253 puanda yatay. ABD büyümesinde aşağı yönlü revizyon tahvillere yönelimi hızlandırdı. Perşembe günü yedi baz puan düşen ABD 10 yıllık tahvil getirisi Asya işlemlerinde yüzde 4,542’de istikrar kazandı. Politika faizine daha duyarlı olan 2 yıllık getiri ise Perşembe günü beş baz puan düşüşle yüzde 4,929’a geri çekildi.




  • EKONOMİSTLER AMB FAİZ İNDİRİM BEKLENTİSİNİ DÜŞÜRDÜ

Fed’de ‘kısıtlayıcı politika’ tartışması

Perşembe günü konuşan iki Fed üyesi para politikasının kısıtlayıcı olup olmadığı konusunda farklı açıklamalar yaptı.

New York Fed Başkanı John Williams enflasyonun yılın ikinci yarısında düşüşünü sürdürmesini beklediğini belirterek yüksek borçlanma maliyetlerinin ekonomik faaliyetleri kısıtladığını söyledi.

Economic Club of New York panelinde konuşan Williams ekonominin daha iyi bir dengeye gelerek, küresel enflasyonist baskıların da azalarak ikinci yarıdaki enflasyon düşüşüne destek olacağını kaydetti. “Geçtiğimiz yıl boyunca ekonominin seyri, para politikasının hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olacak şekilde kısıtlayıcı olduğuna dair yeterli kanıt sunuyor” diyen Williams faiz artışının çok düşük ihtimal olduğunu sözlerine ekledi.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan ise yüksek faizlerin ekonomiyi Fed üyelerinin beklediği gibi kısıtlamamış olabileceğini belirtti. Logan “Politika, pandemi öncesindeki faiz oranları seviyesine göre düşündüğümüz kadar kısıtlayıcı olmayabilir. Tüm seçenekleri masada tutmak ve esnek olmaya devam etmek önemli” açıklamasını yaptı.

Kaynak URL